Izabrana najbolja idejna rešenja za paviljon MSUB

Kultura 21. sep 202115:03 2 komentara
Foto: Prvonagrađeni rad

Najboljim idejnim rešenjem za paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i proširenje njegovih magacinskih kapaciteta proglašen je predlog autora Branka Stanojevića sa saradnicima, kojima je pripala i novčana nagrada u iznosu od 800.000 dinara, dodeljena na osnovu javnog jednostepenog arhitektonskog konkursa.

Na konkurs MSUB-a, koji je sprovelo Udruženje arhitekata Srbije, predata su do predviđenog roka ukupno 22 konkursna rada, saopštio je 21. septembra MSUB.

Žiri koji su činili: arhitekta Miloš Komlenić, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, direktorka MSUB-a i istoričarka umetnosti Marijana Kolarić, prof. dr arh. Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i vanredna profesorka Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, dr arh. Milorad Mladenović, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i arhitekta Nada Jelić, jednoglasno je odlučio da prvu nagradu dodeli idejnom rešenju autora Branka Stanojevića sa saradnicima (Ana Komnenić, Dimitrije Prelić, Andrea Stanković).

Druga nagrada, u iznosu od 400.000 dinara, dodeljena je radu AKVS arhitekture (Anđela Karabašević  Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Aleksa Bekić, Marija Matijević i saradnica Teodora Simonović), dok je treća nagrada, u iznosu od 200.000 dinara, dodeljena radu nastalom u okviru NORMOTIC Beograd, čiji je autor Zoran Dmitrović (projektanti: Marija Radojlović, Marija Bjelić, Tamara Nešić, Nikola Abramović i Nenad Blagojević).

Predmet konkursa definisan je zaokruživanjem potreba za potpuno i efikasno funkcionisanje MSUB-a sa komercijalnim uslugama organizovanih po uzoru na slične vodeće institucije u svetu. Imajući u vidu da postojeći kapaciteti MSUB-a nisu dovoljni, niti adekvatni za organizaciju komercijalnih sadržaja i planiranih aktivnosti, odlučeno je da se potrebe za komercijalnim i dodatnim skladišnim kapacitetima ostvari neposredno uz zgradu MSUB. S tim u vezi, konkursnim zadatkom trebalo je da se razvrste sadržaji u dve programske celine koje bi se realizovale u dve odvojene faze.

Prvu programsku celinu predstavljao bi paviljon sa komercijalnim sadržajima Muzeja podeljenih na ugostiteljstvo (kafe-restoran) i trgovinu (prodavnica za prodaju suvenira i promotivnog materijala, knjiga i sl.), kao i njihovi prateći skladišni, sanitarni i drugi prostori nužni za nesmetano funkcionisanje paviljona. Paviljon bi trebalo da ima javni karakter namenjen primarno za posetioce sa mogućnošću korišćenja prostora za potrebe Muzeja (promocije, radionice, prezentacije i sl.), ali i za korišćenje za druge potrebe van radnog vremena Muzeja od strane spoljnih korisnika. Iako paviljon predstavlja sekundarnu delatnost MSUB-a, očekuje se da njegov karakter bude reprezentativan i savremen u pristupu organizacije i artikulacije njegovog prostora.

Drugu programsku celinu činio bi dodatni, novi magacinski prostor, u smislu dopune ili proširenja postojećih kapaciteta MSUB-a. Novi magacini i ostave (ne depoi Muzeja) osim skladišnog prostora, uključuju i minimalni kancelarijski prostor sa sanitarnim čvorom za zaposlene. Prostor bi trebalo da bude namenjen fundusu MSUB-a, i to u smislu njegovih kapaciteta za smeštaj izložbenih materijala (panoa, štendera i druge izlagačke opreme), sa osnovnim potrebnim pratećim i tehničkim prostorima. Za efikasno funkcionisanje tog prostora, kako je navedeno u konkursu, potrebno je obezbediti funkcionalnu (direktnu ili indirektnu) vezu sa zgradom MSUB, te manipulativni pristup lakim viljuškarima za dostavu i iznošenje opreme i eksponata.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare