Ivo Josipović: Svaki narod može biti ponosan što je Isidora Žebeljan bila s nama

Kultura 16. jun. 202112:36 > 16:405 komentara
Podeli:

Isidora Žebeljan je zaista velika kompozitorka koja je važan deo srpske kulture i tradicije, ali je i evropska zvezda, i svaka država i svaki narod, kao i mi, njeni prijatelji, možemo biti ponosni što je bila sa nama i što nam je ostavila svoje delo, rekao je Ivo Josipović, kompozitor i bivši hrvatski predsednik. Josipović je i predsednik žirija prvog Međunarodnog festivala "Isidora Žebeljan", koji je sinoć otvoren u Kragujevcu.

POVEZANE VESTI

„Bio sam počastvovan pozivom da budem u žiriju i njegov predsednik, i kad gledam odziv kompozitora na takmičenju – on je bio zaista lep i iz celog sveta su se učesnici javljali. To pokazuje da ime Isidore Žebeljan znači u celom svetu. A drugo, i da ova mlada muzika ima ljude koji imaju šta da daju. Jako je dobro da se organizuje ovo takmičenje i ovaj festival, i to je najbolji spomenik Isidori“, ocenio je Josipović.

On je rekao i da je takmičenje bilo anonimno i da žiri nije znao prilikom odlučivanja o kojim autorima se radi. „Kvalitet kompozicija je visok, to je jako ohrabrujuće, bilo je odličnih kompozicija.. Isidora bi bila zadovoljna“, kazao je on.

Na takmičenju je učestvovalo 60 kompozitora iz 25 zemalja iz celog sveta, a pobednik je San Vu iz Australije. Drugo mesto među mladim kompozitorima na festivalu pripalo je Veljku Nenadiću iz Srbije, a treće C Long Juu iz Kine.

Prvo festivalsko veče bilo je posvećeno delima prerano preminule srpske kompozitorke Isidore Žebeljan. Festival se završava u četvrtak.

Komentari

Vaš komentar