Iva Ilinčić o novoj predstavi: Junakinja Ana je hrabrija od mene

Kultura 17. feb 202122:11 0 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Znala sam da će neko da pita, ali nije ni vreme ni mesto za ta pitanja. Borim se sa tim da ostanem kulturna i vaspitana devojka, ali da ne dozvolim novinarima da ulaze u to, jer je u pitanju intimna stvar koja je u sudskom procesu", kaže za Nova.rs glumca Iva Ilinčić, koja je sa još nekoliko devojaka podnela prijavu protiv učitelja glume Miroslava Aleksića zbog seksualnog uznemiravanja.

„Razumem novinare i njihov posao, ali to je nešto najprivatnije i moje lično. Nisam imala strah da se pojavim danas ovde, samo sam se molila da niko ne navali sa tim pitanjima. Jer ovde smo se okupili zbog jednog divnog pozorišnog događaja i treba da pričamo o tome“, rekla je glumica portalu Nova.rs.

A taj „divan pozorišni događaj“ je predstava „Kišne kapi na vrelom kamenju“ po tekstu Rajnera Vernera Fasbindera u režiji Juga Đorđevića, u kom igra i Iva Ilinčić.

Premijera je zakazana za 20. februar na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. Predstava se bavi pitanjem manipulacije i pojedincima koji su u procepu sa svojim identitetima koje im je društvo nametnulo.

Ovaj Fasbinderov komad se premijerno izvodi u Srbiji, a Iva Ilinčić prvi put igra po nekom delu ovog autora. Deo je glumačke četvorke koju čine Ljubinka Klarić, Pavle Pekić i Aleksandar Vučković.

„Glumim Anu, mladu glumicu, koja je na početku karijere. Ona je ambiciozna, željna uspeha, a istovremeno izuzetno emotivno biće koje nije spremno da racionalno razluči stvari u svojoj glavi, To je neki drajv, nešto što je vuče da uspe kao glumica i spremna je na sve da bi u tome istrajala. Bilo mi je sve jako zanimljivo i blisko, i šta znači imati tu vrstu borbe u glavi, šta treba a ne treba“, priča Iva Ilinčić i dodaje da je imala divne partnere.

Zašto je važno da se predstava prikaže

Naglašava da je definitivno najzanimljivi kontekst u koji je smeštena predstava.

„Tekst mi nije bio inspirativan na prvo čitanje, ali Jug ju je hrabro stavio u jedan zanimljiv koncept da nas je uvukao u priču. Stalno sam mu govorila na probama: „Stani, publika ovo neće shvatiti“. Nije ga zanimalo šta pričam. Inteligentno je promislio svaki svoj postupak u ovoj priči, mislim da je bilo dosta inspirativno i prihvatila sam. Rekla sam, dobro, onda idemo do kraja. On ruši granicu između glumaca koji igraju u komadu, i šta je predstava – šta nije, šta je pravi realan svet, komunicira sa publikom“,  kaže mlada glumica.

Veoma je važno, dodaje ona, da se ova predstava prikaže, jer govori o manipulaciji koja je prisutna u svakom segmentu društva, kao i o nezgodnoj poziciji mladih glumaca ovde.

Za svoju junakinju Anu smatra da je hrabrija od nje.

„Ali mislim da je sličnost između nas neka nežnost i ta strast prema ovom poslu“.

„Kišne kapi na vrelom kamenju“ biće joj treća predstava u BDP-u, nakon komada „Fine mrtve d(j)evojke“ reditelja Patrika Lazića i „Ružni, prljavi zli“ u režiji Lenke Udovički.

„Mnogo mi je drago što sam imala privilegiju da radim sa tim ljudima, teško je nekom ko je mlad u poslu da dođe u poziciju da sarađuje sa tako vrhunskim rediteljima. I loše iskustvo je dobro. Patrik je mlad reditelj, znam ga sa fakulteta, postavio je jednu tešku priču na scenu. Pa onda Lenka, koja je potpuno autentična, u svom stilu, uradila je predstavu sa ansamblom od šesnaestoro ljudi koji funkcionišu kao sat. Jug je pomešao pozorišne iluzije sa realnim životom. U pozorištu je važno je imati glumački trening jer kako se malo prekine onda se nekako sve stopira, a glumačko biće mora da radi, da traži od sebe sve više i više, tako da su meni doneli da kopam po sebi, da probam drugačije uloge“, kaže ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!