Italijanski umetnik u Beogradu: Čuvajte svoj grad, imate arhitektonsko blago

Kultura 22. apr 202122:12 19 komentara

Italijanski arhitekta i umetnik Guljelmo Boter boravi u Beogradu, gde proučava arhitekturu i obavlja istraživanje koje će za rezultat imati crteže tušem glavnog grada. Oni će biti predstavljeni na izložbi u Italijanskom institutu za kulturu u oktobru. Kako vidi Beograd i njegovu arhitekturu ispričao je u razgovoru za N1.

On u Beogradu boravi u okviru programa Belgrade art studija, uz pomoć i Italijanskog instituta za kulturu.

„Imao sam priliku da obiđem i istražim grad veoma detaljno, pešačeći i beležeći skice i fotografije grada koje će mi koristiti kasnije u radu, i za ižlozbu koja će se održati u oktobru“, rekao je.

N1

„Na internetu su informacije prilično šture, a kada sam došao ovde naišao sam na moderan, lep grad, čist, bezbedan, interesantan. Grad je uređen, a ahitektura je veoma zanimljiva, mogu reći da sam se zaljubio u ovaj grad“ kazao je Boter.

On je ispričao kako je još kao dete počeo da crta rapidografom. „Otac me je podučio toj tehnici kad sam imao 5, 6 godina, osvajao sam i neka takmičenja za mlade u crtanju… jedan moj crtež, koji je nastao kada sam imao 13 godina, štampa se i kao poštanska marka. Tako sam počeo da crtam grad, to me je privlačilo, a i omogućilo mi je da putujem dosta po svetu, sada mi je to i glavna aktivnost može se reći… a specijalnost mi je crtež grada. Ali crtež je u mom radu uvek vezan za arhitekturu… putujem kako bih istražio modernu arhitekturu, koje dosta ima i u ovde Beogradu“, navodi umetnik.

Kako je kazao, videti višeslojnost arhitekture kakvu Beograd ima jako zanimljivo. „Fasciniran sam vašom socijalističkom i modernističkom arhitekturom, koja ima vrednost i za sadašnjost i koju treba da izučavamo. Proučavao sam i nove građevine u Beogradu, ali u pogledu stanovanja nisam bio oduševljen poslednjim ostvarenjima. Treba da znate da imate vredno nasleđe pedesetih i šezdesetih godina, koje može da privuče arhitekte iz čitavog sveta, jer imate arhitektonsko blago“, dodaje umetnik.

Da biste upoznali neki grad, potrebno je i da ga dosta fotografišete, skicirate, šetate svuda, ocenjuje on.

„Ovih dana dosta sam šetao, prešao sam 100 kilometara za 4 dana, svuda sam šetao, i shvatio sam da urbanističko nasleđe iz prošlosti pokazuje veliko poštovanje za pešake, teško je naći moderne gradove koji dozvoljavaju stanovnicima da prepešače čitav grad, a da ih ne ometa saobraćaj…. To je dobar primer ubranizma iz bliske prošlosti, u budućnosti bi to moglo da postane haotično. Trebalo bi da vodite računa i da ograničite potrebe kapitala prema onome što su potrebe građana koji ovde žive, pa i turistam, navodi on.

„Imate velike mogućnosti sa prostorom u Beogradu na vodi, a Novi Beograd je prelep i ima vrednost koja ostaje i za buduće generacije, to je dobar primer arhitekture i urbanizma“, kaže.

Boter je najavio da će važni spomenici Beograda biti predstavljeni na crtežima.

N1

„Ono što mi se najviše svidelo je arhitektura pedesetih i šezdesetih, sa modernističkim i brutalističkim zgradama. One imaju izuzetno veliku vrednost, i nadam se da će se poštovati u budućnosti. Izdvajam i primer zgrade Generalštaba, to je izuzetno interesantno delo, nadam se da će biti obnovljeno i vraćeno u originalno stanje jer je to važan primer arhitekture. Video sam i u modernim zgradama veliku posvećenost, što znači da imate dobrih arhitekata. Čuvajte svoj grad“, poručio je.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare