Italijanska trupa na BFI, komad „A. jesmo li svi mi žrtvovani?“

Kultura 25. mar 202117:00 0 komentara
TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Plesna predstava “A. jesmo li svi mi žrtvovani?” italijanske kompanije “Zappala Danza” iz Katanije koreografa Roberta Zapala biće izvedena večeras na sceni Opere i teatra Madlenianum u okviru 18. Beogradskog festivala igre (BFI).

Ova pozorišna trupa je već poznata Beogradu, jer je na ovom festivalu savremene igre gostovala već dva puta, sa komadima “Instrumenti” (2014) i “Antikorpi” (2015).

Komad „A. jesmo li svi žrtvovani“ zasnovan je na procesiji na praznik Svete Ane, ali i aroganciji i nasilju koji je prate, rekao je italijanski koreograf Roberto Zapala.

Procesija za praznik Svete Agate, koja svakog februara okupi u Kataniji pola miliona ljudi, treća je najveća u katoličkom svetu. Koreograf je rekao da predstavi nije pristupio iz ugla folklora i tradicije, nego o savremenim društvenim okolnostima oko nje. “Ona govori o našim životima i mi smo taj život izneli na scenu”, istakao je Zapala, piše Nova.rs.

Cela Katanija, inače bučan grad, u vreme procesije utihne, kaže on, ljudi u vreme tog praznika ne voze ni automobile, a pričaju šapatom i ta tišina je “magičan trenutak” kakvog se seća još iz svog detinjstva. Međutim, navodi i da je procesija pod uticajem mafije pretvorena u njenu suprotnost, da je posvećenost postala prilika da se zaradi, a da je religijska dubina tokom te svetkovine pretvorena u feštu ukrštenu sa “prepotencijom, arogancijom i nasiljem, svim onim što vlada u društvu”. To je, zapravo, tema njegovog komada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!