„Ispod kože“ – radovi mladih fotografkinja

Kultura 16. apr. 202110:23
Podeli:
Izvor: Promo

Nakon Femix Festa, publika će imati prilike da ponovo vidi radove mladih fotografkinja obuhvaćene izložbom Ispod kože, od danas do 18. aprila u galeriji Podroom KC Beograda.

Fotografkinje čiji će radovi biti predstavljeni su mlade devojke, koje su pohađale foto kurs edukativnog programa FemixEdu / Conversations. Neke od izlagačica imaju fotografsko i izložbeno iskustvo, dok su se neke po prvi put susrele sa ovom vrstom umetničkog izraza, navode organizatori.

Publika će imati prilike da vidi radove Anastasije Radovanović, Bojane Stević, Valentine Rosić, Katarine Vasiljević, Katarine Cimbaljević, Marije Dimitrijević, Marije Đukić, Milice Avramović, Milice Matović i Tamare Matić, a kustoskinja izložbe je Ana Simona Zelenović, istoričarka umetnosti.

“Fotografski kurs programa i izložba Femix-a pokazale su da sa nekim temama još uvek nismo raščistile. Gotovo sve fotografi je upućuju na to da je u žensko telo upisan patrijarhat, odnosno da mi preko ovog upisa, koji ne može biti izbrisan, upisujemo borbu za svoje telo, za svoje mišljenje i duhovnost, na kraju upisujemo u svoje izraze lica, pokrete ruku, odnos tela sa sredinom, našu borbu za slobodu i glas, odnosno izraz. Većina devojaka koje izlažu pokazuje interesovanje za promišljanje problema ženskog tela – šta znači roditi se, živeti i iznova konstituisati i performirati žensko telo? One pokazuju šta je iza objektifikovane pojavnosti ženskog tela – da je tu hrabrost da se suoči sa patrijarhalnim nasleđem, snaga da se proživi i preživi bol nasilja, odlučnost da se govori o složenom unutrašnjem životu i talenat da se ova iskustva umetnički uobliče, rekla je Zelenovi.

Dok je jedan deo fotografija u fokus stavio telo i prakse njegovog disciplinovanja, kao i iskustva preživljavanja ženskog tela u patrijarhalnom društvu, drugi deo se bavio više duhovnim i psihološkim aspektima bića, međuljudskim odnosima kao i posledicama života u društvu punom nejednakosti, dodala je.

Komentari

Vaš komentar