Igoru Vuku Torbici nagrada „Bojan Stupica“: Obeležio deceniju pozorišta

Kultura 08. mar 202114:13 1 komentar
Igor Vuk Torbaica
PIXSELL/Grgur Zucko

Nagrada „Bojan Stupica“, koju svake druge godine dodeljuje Udruženje dramskih umetnika Srbije, dodeljena je Igoru Vuku Torbici za predstavu Tartif, a u njegovo ime priznanje je primila glumica Hana Selimović. Svečanost je održana nakon odigrane predstave Tartif, po motivima originalne Molijerove drame, autorskog projekta Igora Vuka Torbice, u Narodnom pozorištu Sombor.

Promo

„Igor Vuk Torbica je reditelj koji je snažno obeležio proteklu deceniju našeg pozorišta. U Tartifu, polazeći od Molijerovog komada, Torbica stavlja u prvi plan porodične odnose i probleme koji nastaju pri nemogućnosti ili nevoljnosti komunikacije, koje nas čine podložnim manipulacijama i prevarama“, naveo je žiri obrazlažući svoju odluku.

„Vešto i s lakoćom, Torbica predstavu vodi iz komedije u tragediju, dajući izvanredan primer društveno angažovanog pozorišta sa visokim umetničkim dometom. Suptilnom, jasnom i čistom režijom, stvara se izuzetna predstava, potpuno savremena, koja govori o nama, našem društvu, našim problemima i našoj stvarnosti“, dodaje se.

Nagrada je uručena glumici Hani Selimović.

„Ovo ide u ruke Igorovom ocu. Igor je bio čovek koji je umeo na poseban, nezaboravan i neponovljiv način da sprovede druge ljude kroz iskustvo. Bio je gotovo kao čovek na nekoj misiji. I u tome je bio jedinstven i izuzetan. Ja znam da će sve ono što je Igor Vuk Torbica ostavio iza sebe, na scenama, a pre svega u ljudima, još dugo govoriti za njega“, navela je ona u obraćanju.

„Ovu nagradu dodeljuje institucija, mi se večeras takođe nalazimo u instituciji, i u svim institucijama kroz koje promičemo ili obitavamo u svojoj profesiji, sede ljudi, koji donose odluke. I svi oni bi morali da prepoznaju mlade i izuzetne. Jer na kraju u biografijama odgovornih u pozoristu, najvažnija stavka mogla bi biti da su prepoznali ili propustili da prepoznaju i podrže nekog zaista vrednog. Čuvajte mlade ljude dok su tu, to vam je posao“, poručila je glumica.

Za Nagradu u 2019. godini, konkurisala su najbolja rediteljska ostvarenja profesionalnih pozorišta u Srbiji koja su premijerno izvedena u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Žiri, koji je radio u sastavu reditelj Andraš Urban, prethodni dobitnik, reditelj Ana Tomović (predsednik) i Fedor Šili, dramaturg, razmatrao je ostvarenja devet reditelja: Snežane Trišić, Tatjane Mandić Rigonat, Bojana Đorđeva, Ivane Vujić, Jagoša Marković, Boba Jelčića, Milana Karadžića, Egona Savina i Igora Vuka Torbice.

„Na sednici održanoj 28. decembra 2020. godine, Žiri je jednoglasno odlučio da našu najznačajniju nagradu za režiju – Nagradu Bojan Stupica – dodeli Igoru Vuku Torbici za predstavu Tartif, po motivima originalne Molijerove drame, nastalu u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada“, saopšteno je iz Narodnog pozorišta Sombor.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare