I ekipe dva teatra iz Hrvatske napustila festival zbog spora oko Lečića

Kultura 22. nov 202114:11 > 15:23 14 komentara
Branislav Lečić
N1

Niz pozorišta odustao je od učešća u takmičenju na pozorišnom festivalu u Brčkom, nakon spora koji je izbio oko toga što je za člana žirija pozvan Branislav Lečić, kao i zbog reagovanja na taj problem uprave tog festivala. Danas je objavljeno da je i satirično pozorište “Kerempuh” iz Zagreba obavestilo predstavnike Susreta pozorišta u Brčkom da se sa svojom predstavom “Darian, hrvatski kralj samopomoći” izuzimaju iz žiriranja i svih propratnih sadržaja. I Hrvatsko narodno kazalište Split saopštilo je da se izuzima iz konkurencije za nagrade na brčanskom pozorišnom Festivalu.

Sinoć je na 38. Susretima pozorišta u Brčkom, odigrana predstava “Darian, hrvatski kralj samopomoći” pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba, međutim, ansambl nije učestvovao na okruglom stolu nakon predstave i predstavnici ansambla su uputili saopštenje u kojem traže da budu izuzeti iz žiriranja i svih propratnih sadržaja festivala.

POVEZANE VESTI

„Smatramo velikim propustom organizatora što nas na vreme nije obavestio o postojanju problema u vezi sa žirijem festivala, niti o postupcima drugih kazališta koji su pozvani na festival“, kaže se između ostalog u saopštenju pozorišta „Kerempuh“.

„Predstavu smo odlučili da odigramo iz poštovanja prema publici kojoj se uvek rado vraćamo i česti smo gosti ovog festivala. Ipak, u okolnostima (zbog svega navedenog), uz zahvalu na pozivu, Satiričko kazalište Kerempuh istupa iz službene konkurencije festivala i neće učestvovati u nikakvim propratnim sadržajima. Naše je učestvovanje završeno pljeskom publike“, zaključuje se.

I Hrvatsko narodno kazalište Split saopštilo je da se izuzima iz konkurencije za nagrade na brčanskom pozorišnom Festivalu. „Molimo da nas se izuzme iz konkurencije za eventualne nagrade na 38. regionalnim Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom za predstavu Usidrene Elvisa Bošnjaka u režiji Anastasije Jankovske nastale u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradskog dramskog kazališta Gavella i Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru“, navodi se u saopštenju.

„Sa zadovoljstvom smo odigrali predstavu Usidrene na 38. regionalnim Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom i zahvaljujemo i publici i organizatorima Susreta na srdačnom prijemu, ali izuzimanjem iz konkurencije za nagrade želimo podržati kolegice i kolege koji su zbog etičkih i moralnih načela učinili isto“, dodaje se.

Prvo je ekipa predstave „64“, autorke Tene Štivičić, Ateljea 212 uputila proglas u kom je navela da su predstavu, koju je režirala Alisa Stojanović, odigrali iz poštovanja prema publici, ali da ne žele da njihov rad ocenjuje član žirija, Branislav Lečić. Kokan Mladenović, reditelj predstave „Šindlerov lift“ i pisac Darko Cvijetić povukli su se sa Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom zbog toga što je u žiriju glumac Branislav Lečić.

Učešće su otakazali i autorke „Sedam strahova“, kritikujući festival zbog teksta kojem je namera bila „diskreditacija ekipe Ateljea 212“. Reditelj Dino Mustafić, čiji je komad „To nikad nigdje nije bilo“ u izvođenju Narodnog pozorišta Sarajevo izveden na ovom festivalu, u pismu Direkciji manifestacije predložio je da ove godine predstave ne budu ocenjivane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare