I krivi i dužni: Šta nam Darija S. Radaković poručuje i sa bilborda

Kultura 05. okt 202206:14 2 komentara

„Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ - naziv je izložbe umetnice Darije Radaković u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti. Rođena u BiH, diplomirala je slikarstvo u Beogradu, a živi i radi u Kanadi. Ova umetnica, koju na sceni niko lično ne poznaje, rad fokusira, kako kaže, na posledicama naših kolektivnih nepočinstava. Deo izložbe su i radovi predstavljeni na bilbordima u Beogradu.

Postavka samostalne izložbe „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ obuhvata instalacije, objekte i tekstualne radove iz Darijine umetničke arhive. Kustos izložbe je Branislav Dimitrijević.

„Sasvim je izvesno da radovi Darije Radaković imaju svoje utemeljenje u Dišanovom „otkriću” readymade-a. Pa ipak, za razliku od većine baštinika ove linije, njen je rad daleko od onoga što je Robert Smithson još početkom sedamdesetih ukorio kao „aristokratsku mistifikaciju alijeniranih objekata”. Readymade je kod Darije Radaković više postao „tongue-out” nego „tongue-in-cheek”. S druge strane, najučestalija, gotovo svakodnevna, forma delovanja ove umetnice su i tekstualni radovi koji iskazuju neku vrstu direktne provokacije etabliranog vrednosnog sistema.

…Izbegavajući svaku uvijenu formu koja je uobičajeni „garant” da je neki iskaz umetnički a nikako i politički, ona u svojim radovima uvek postavlja direktna pitanja i donosi nedvosmislene stavove. Neki njeni radovi tako prelaze granicu nacional-poltički prihvatljivog govora, a zapravo i prekoračuju nešto što je uopšte kolektivno zamislivo…“, navodi kustos izložbe Branislav Dimitrijević.

Darija S. Radaković učestvovala je na brojnim izložbama, festivalima, umetničkim rezidencijama i radionicama u zemlji i inostranstvu, a njena izložba „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ otvorena je do 27. oktobra u NGVU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare