„Hod sa vodom“: Vladimir Nikolić predstavnik Srbije na Bijenalu u Veneciji

Kultura 27. nov. 202112:381 komentar
Podeli:
Izvor: Paviljon Srbije u Veneciji Foto: Ministarstvo kulture i informisanja/GORAN ZLATKOVIC

Srbiju će na 59. Bijenalu umetnosti u Veneciji predstavljati umetnik Vladimir Nikolić iz Beograda, koji je konkurisao projektom "Hod sa vodom", osmišljenim u saradnji sa kustoskinjom Biljanom Ćirić, saopštilo je 26. novembra Ministarstvo kulture i informisanja.

Novoimenovani komesar i Stručni savet za pripremu nastupa Srbije na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti u Veneciji jednoglasno su odlučili da Srbiju predstavlja projekat „Hod sa vodom“ umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić, piše Seecult.

Komisija je odluku o predstavniku Srbije na 59. Bijenalu u Veneciji, koje će biti održano od 23. aprila do 27. novembra 2022. godine, donela uzimajući u obzir kriterijume za vrednovanje pristiglih predloga projekata predviđenih tekstom konkursa.

Prema mišljenju Komisije, predloženi projekat Vladimira Nikolića i Biljane Ćirić na najbolji mogući način ispunio je sve propozicije propisane tekstom konkursa: od umetničkog kvaliteta, inovativnosti, jasne konceptualizacije i korespondiranja sa centralnom temom manifestacije, na prvom mestu, preko ubedljivog predloga postavke, tehničke i finansijske izvodljivosti, do reprezentatvnih i uglednih profesionalnih biografijia umetnika i kustoskinje, kod nas i u svetu, što obezbeđuje doprinos uspostavljanju i unapređenju međunarodne saradnje, a pre svega afirmaciji savremene umetničke scene Srbije u globalnim okvirima.

Komisija je pregledala ukupno 35 predloga, od čega je osam kandidata ušlo u uži izbor i oni su imali priliku da dodatno obrazlože svoje projekte, tokom 20-minutnog onlajn predstavljanja.

Komisiju su činili: komesarka Marijana Kolarić, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i Stručni savet u sastavu: dr Jerko Denegri (predsednik), istoričar umetnosti, likovni kritičar i teoretičar, profesor u penziji Filozofskog fakulteta u Beogradu, te dr Ivan Grubanov, likovni umetnik, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, dr Jasmina Čubrilo, istoričarka umetnosti, vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Ana Ereš, istoričarka umetnosti, naučna saradnica na Filozofskom fakultetu u Beogradu i dr Sarita Vujković, istoričarka umetnosti, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Banjaluci i vanredna profesorka banjalučke Akademije umetnosti.

Vladimir Nikolić, rođen 1974. godine u Beogradu, diplomirao je na FLU u Beogradu 1999. Nakon studija, pohađao je Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost Beograd. Magistrirao je 2005. na FLU, a doktorirao 2016. na istom fakultetu, na kojem i predaje na Odseku za nove medije. Koristi video kao primarni medij, a od 2001. godine izlaže na međunarodnim i domaćim grupnim i samostalnim izložbama. Umetničku praksu usavršavao je na rezidencijalnim programima u Njujorku, Parizu, Marseju, Rimu, Guandžou, Stokholmu, Ljubljani…

Bijenale umetnosti u Veneciji biće održano prema koncepciji umetničke direktorke Ćećilije Alemani, pod naslovom “Mleko snova” (The Milk of Dreams / Il latte dei sogni).

Za realizaciju učešća Srbije ponovo je zadužen Muzej savremene umetnosti u Beogradu, koji će sarađivati u tom procesu sa komesarom i Stručnim savetom.

59. Bijenale u Veneciji odloženo je zbog pandemije koronavirusa za godinu dana, pa će biti održano od 23. aprila do 27. novembra 2022.

Kao i do sada, Bijenale u Veneciji obuhvata međunarodnu izložbu i izložbe u nacionalnim paviljonima u Đardinima i Arsenalu, kao i na drugim gradskim lokacijama. Tradicionalno su planirani i mnogobrojni prateći programi, kao i vernisaž za stručnu javnost, koji je najavljen od 20. do 22. aprila 2022.

Prethodno, 58. Bijenale umetnosti u Veneciji, čiju je završnicu obeležila 2019. godine velika poplava, privuklo je gotovo 600.000 posetilaca, a prema konceptu umetničkog direktora Ralfa Rugofa, održano je na temu “Da živite u zanimljivim vremenima”. Na centralnoj izložbi predstavljeno je 79 umetnika, uz 90 nacionalnih paviljona.

Srbiju je na 58. Bijenalu predstavljao umetnik Đorđe Ozbolt projektom „Povratak gubitka memorije“, odabran na osnovu odluke Programskog saveta i komesara nastupa Vladislava Šćepanovića.

Za organizaciju nastupa Srbije prvi put je angažovana Kuća legata, nakon što su stručna veća MSU u Beogradu i Novom Sadu obavestila bila Ministarstvo kulture da nisu spremna da učestvuju u Programskom savetu i da povlače svoje predstavnike zbog netransparentne procedure imenovanja članova tog tela na čelu sa Danijel Kvaran, kustoskinjom Rejkjavik muzeja umetnosti i kokustoskinjom 57. Oktobarskog salona 2018. u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar