Grupa intelektualaca: Kostićev odgovor Kusturici odbrana dostojanstva dijaloga

Kultura 04. mar. 202115:4633 komentara
Podeli:
SANU, Akademija
Izvor: N1

Pokušaj Vladimira Кostića da na kulturan način odgovori istupu Emira Кusturice označio je odbranu dostojanstva dijaloga i potrebu da se SANU zaštiti od nasrtaja buke i besa gomile, naveli su u zajedničkoj pisanoj izjavi reditelji Goran Marković i Nebojša Bradić, pisac Dragan Velikić, istoričarka umetnosti Irina Subotić i izdavač Zoran Hamović.

“Srpska akademija nauka i umetnosti nosilac je civilizacijskih vrednosti i jedna od najznačajnijih ustanova srpskog društva. Napad jednog reditelja, naviknutog na poseban tretman i stalne privilegije u svim režimima na predsednika Akademije nije samo oblik ličnog obračuna, već predstavlja udar na instituciju građanske duhovnosti Srbije. Pokušaj Vladimira Кostića da na kulturan način odgovori istupu Emira Кusturice označio je odbranu dostojanstva dijaloga i potrebu da se SANU zaštiti od nasrtaja buke i besa gomile“, navela je ova grupa umetnika i intelektualaca okupljena oko inicijative “Kreativna Srbija”.

POVEZANE VESTI

Za one koji se pitaju da li je ovo pravi momenat za deobe i razvrstavanja, odgovor se nalazi tamo gde smo bili davno pre osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti, naveli su u zajedničkoj pisanoj izjavi Bradić, Velikić, Marković, Subotić i Hamović.

„Ako sada ustuknemo i povučemo se pred silom koja se ne usteže da blati sve i svakoga, prepustivši njenog predsednika nasilju rulje i tabloida, jesmo li saučesnici?”, upitali su oni.

Ova grupa umetnika i intelektualaca reagovala je na razmenu otvorenih pisama reditelja Emira Kusturice i predsednika SANU Vladimira Kostića.

Reditelj je u pismu, obrazlažući zašto je odbio kandidaturu za člana Akademije, optužio Kostića da se direktno umešao u proceduru predlaganja potencijalnih novih članova, dodajući i da “ne veruje u njegove dobre namere, a najmanje u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije”.

Predsednik SANU odgovorio je na to da Kusturicu ceni kao reditelja, ali je njegove navode odbacio kao netačne, dodajući da on “definitivno nije osoba o kojoj u ovim okolnostima može da razmišlja, a kamoli smišlja nerazumljive zavere zbog neke, samo njemu znane, ‘osvete’”, dodajući da je Kusturicu kao kandidata predložio pesnik Matija Bećković.

Komentari

Vaš komentar