Grlić: Odnosi u regionu kao doboš torta, ima i slojeva koji sjajno komuniciraju

Kultura 12. maj 202117:23 > 19:07 1 komentar
N1

Nakon raspada zajedničke države ogromna energija je utrošena da se dokaže da se pre raspada ništa nije dogodilo, novi koji su došli morali su se strašno napeti da dokažu da je tu bila pustoš i strašna mračna jama i da istorija počinje sa njima, rekao je reditelj Rajko Grlić u Novom danu.

„Tu nema tradicije, niti je uspostavljen ozbiljan sistem vrednosti. Postavili su u početku nacionalni sistem, i krvna zrnca su bili jedini kriterijum kulture, sistem vrednosti nacionalisti nisu uspeli da uspostave ne samo u kulturi nego ni u društvu“, smatra on.

U slučaju Srbije i Hrvatske odnosi su kao doboš torta, kaže on, i imaju slojeve. „Na vrhu su političari koji žive od toga da se glođu, jer raspirujući netrpeljivost, njima se povećava šansa da budu ponovo izabrani, a narod je narod – lako se da povesti i prevariti. Ispod toga postoje slojevi koji sjajno komuniciraju. Ja na filmskom sloju fantastično komuniciram, kao i mnogi ljudi.. to je komunikacija koja se nikad nije prekinula, o njoj se mnogo ne zna jer od galame i buke koju prave trećerazredni političari koji vladaju i kod vas i kod nas se to ne primećuje, ali to postoji“, dodao je on.

Kako je rekao, nikada ne bi generalizovao čak ni mržnju.

„Nismo uspeli da se povratimo ni blizu, ovo su nekad bili otvoreni prostori. U vremenima u kojima sam ja rastao u onoj zemlji koja se zvala Jugoslavija, ovo je bilo mesto gde se dolazilo i gde su se ljudi iz ovih krajeva mogli mešati, uporediti, uspostaviti dijalog, a ove male zemlje nastale raspadom su se panično zatvorile, jer političarima je strašno važno da prozori budu zatvoreni, da slučajno neko ne uđe sa strane. To je postalo malo zagušljiva soba u koju se teško ulazi“, navodi reditelj.

Odnos društva prema kulturi je maćehinski, dodaje on. „U Hrvatskoj to je alibi kultura, to se strogo kontorliše finasiranje, nepodobnima se ne daje. To su sve minimalni iznosi, sramotni novac… jedan avion koji kupuje Hrvatska ili Srbija košta kao trogodišnji budžet kulture“, kazao je Grlić.

Kulture nema, kako ocenjuje, postoje pojedinci koji rade, ali nema zbirnog, maštovitog sistema. „A u bedi u kojoj žive ove zemlje kulutra je jedino što bi ih moglo dignuti… bez te nade, pogleda, nema napretka“, dodao je.

On je rekao i da jeste veliki pesimista, ali pesimista koji bi rado bio optimista.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare