Grandiozno filharmonijsko veče sa Gabrijelom Felcom

Kultura 16. dec 202217:21 7 komentara
Marko Đoković

Šef-dirigent Gabrijel Felc izvešće večeras sa Beogradskom filharmonijom grandiozno simfonijsko veče, na Kolarcu, od 20 časova, saopšteno je iz te kuće. Na programu je Bruknerovo remek-delo, gigantska Sedma simfonija i Šumanova Četvrta.

“Na dobrom putu” kako glasi slogan koncertne sezone Beogradske filharmonije na Kolarcu, orkestar “stiže” do Lajpciga, grada koji je simbol muzičke kulture i svetle tradicije velikih imena kao što su Vagner, Brukner, Šuman i drugi. Filharmonijska publika će imati prilike da čuje dve simfonije koje su premijerno izvedene u ovom gradu ali su izazvale sasvim suprotne reakcije. Prva verzija Šumanove simfonije br. 4 naišla je na toliko loš prijem da ju je autor komponovao po drugi put, dok je Brukner uz Simfoniju br. 7 napokon doživeo ogroman uspeh koji je preokrunuo njegovu, do tad, gotovo tragično sudbinu.

“Na koncertu u petak izvodimo dva simfonijska dela koja predstavljaju sasvim različite ali veoma jake kompozitorske težnje. Šuman je želeo da se kroz simfonijsku formu izdigne ali i oslobodi kompleksa Betovena, njegovog velikog prethodnika. A Brukner je bio doveden do očajanja zbog izolacije u kojoj je živeo kako privatno tako i profesionalno. Međutim, genijalan napor koji je neprestano ulagao, napokon je dobio smisao u Sedmoj simfoniji kroz koju vidimo ogromnu, veoma emotivnu i dirljivu veru u sopstveni talenat. Ovo gigantsko delo govori o sudbinskom putu sa dna do vrha, postavši remek-delo koje je Brukneru donelo međunarodnu slavu”, kaže šef-dirigent Gabrijel Felc.

Sedamdeset minuta visoko emotivne Bruknerove muzike biće čisto uživanje za publiku ali i posebno iskustvo za filharmoničare. Obožavano simfonijsko delo, koje prema Felcovim rečima predstavlja sam DNK orkestarske muzike zastupljene na repertoaru svakog vrhunskog orkestra, jedno je i od omiljenih u Beogradskoj filharmoniji, navedeno je iz te kuće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare