Goncić v.d. upravnika Narodnog pozorišta, Ivana Vujić smenjena

Kultura 14. okt 202115:59 > 20:53 55 komentara
Printscreen / Youtube / Hona TV

Vlada je smenila upravnicu Narodnog pozorišta Ivanu Vujić i imenovala za vršioca dužnosti upravnika glumca Svetislava Buleta Goncića, dosadašnjeg predsednika Upravnog odbora nacionalnog teatra.

Goncić je imenovan za v.d. upravnika Narodnog pozorišta na sednici Vlade Srbije. On je od novembra 2020. godine bio predsednik UO Narodnog pozorišta. Stalni je član pozorišta Atelje 212, direktor Ustanove kulture „Vuk Stefanović Кaradžić“, ostvario je brojne pozorišne, televizijske i filmske uloge i autor je više dokumentarnih filmova. Dobitnik je nagrada Gran pri “Ćele kula“ Festivala u Nišu 1982. godine, kao i nagrade „Ćuran“ na Danima komedije u Jagodini za ulogu Dafne u predstavi „Neki to vole vruće“, navelo je Ministarstvo kulture.

Dosadašnja upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić smenjena je na predlog Ministarstva kulture i informisanja, kratko je navedeno u saopštenju sa sednice Vlade Srbije.

Ivana Vujić početkom oktobra je rekla da čuje priče o smeni, ali da to „nije strašno“. Ona je to rekla predstavljajući rezultate rada u protekle tri godine od kada je bila na čelu nacionalnog teatra, nakon medijskih napisa da su pojedini sindikati tražili od ministarke kulture i informisanja Maje Gojković njenu smenu.

„Čujem te priče da će da me skinu. To nije strašno. Poznajem i poštujem Maju Gojković. Što se tiče sindikata, i mi smo u četvrtak imali sastanak. Svi su bili pozvani. Imali smo konstruktivan sastanak. Mi svoje probleme rešavamo otvoreno. Što se tiče skidanja, pa i jedan (Branislav) Nušić je bio smenjen sa mesta upravnika NP. Prezirem tabloidizaciju kulture. Moja misija ovde je da služim. Nemam vremena za prepričavanja”, rekla je Ivana Vujić na konferenciji za novinare u petak na kojoj je najavljen početak nove sezone Opere NP.

Ivana Vujić je redovna profesorka Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu od 2005. godine, na kojem je i diplomirala (pozorišnu i radio režiju), a postdiplomske studije završila je na Sorboni i Njujorškom univerzitetu. Na scenama Srbije, Slovenije, Nemačke, Italije… postavila je više od 80 predstava, uključujući „Spaljivanje udovica“, „Vojvotkinja od Malfija“, „Balkanska plastika“, „Hamlet“ i „Romeo i Julija“ u Narodnom pozorištu.

Bila je umetnička direktorka Bitef teatra (1990-1997), kao i Festivala internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) u Podgorici (1994-1996). Osnivačica je i umetnička direktorka festivala „Aeroplan bez motora“ (1994-1997), a bila je i umetnička direktorka Beogradskog letnjeg festivala (Belef) od 1997. do 2001. Takođe, osnivačica je i direktorka Beton hala teatra u Beogradu.

Više godina bila je direktorka Internacionalnih letnjih škola Univerziteta umetnosti, a u julu 2018. godine predsedavala je Organizacionim odborom Svetskog kongresa Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR), održanog u organizaciji FDU pod pokroviteljstvom premijerke Ane Brnabić.

Za doprinos razvoju obrazovanja i kulture dobila je visoko priznanje Ministarstva za obrazovane i nauku Francuske – Orden akademskih palmi – vitez komandirskog reda 2010. godine.

Novi v.d. upravnika Narodnog pozorišta Svetislav Goncić, rođen 1960. u Kladovu, diplomirao je 1982. godine glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, te ubrzo postao član Ateljea 212.

Bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije (1996-1998), direktor Pozorišta na Terazijama (1998-2000), a od 2014. godine, kada je Grad Beograd preuzeo osnivačka prava nad Ustanovom kulture “Vuk Karadžić” od Opštine Zvezdara, bio je na čelu te kuće.

Učestvovao je i u političkom životu kao kandidat Srpske napredne stranke na izborima u Beogradu 2018. godine.

„Poštujem odluku Vlade i resornog ministarstva. To je velika odgovornost jer je u pitanju nacionalni teatar, najznačajnija ustanova kulture i moje je da radim u najboljem interesu Narodnog pozorišta u Beogradu“, rekao je za Nova.rs Svetislav Bule Goncić koji je danas imenovan za upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare