Golubović o festivalu: Prirodno je da se region udruži

Kultura 06. apr. 202117:47 > 15:54
Podeli:
Izvor: Nova.rs / Goran Srdanov

Ta inicijativa postoji već neko vreme i naša želja je bila da se festivali iz regiona povežu, to je mreža zemalja koje dele istu kulturnu tradiciju i kulturološke vrednosti, tako da je to povezivanje bilo prirodno, rekao je reditelj Srdan Golubović povodom prve zajedničke reginalne filmske smotre koja se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije.

Na tom festivalu koji počinje u petak i traje do 17. aprila udružila su se četiri festivala iz četiri zemlje – Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Filmski festival Herceg Novi i Festival autorskog filma iz Beograda. Ideja je da se njihova saradnja nastavi kroz program ovogodišnjih izdanja festivala i da na svakom od njih budu predstavljene zajedničke selekcije filmova sa ciljem da se uspostave nove vrednosti nakon potresa koji je i filmska industrija pretrpela sa pandemijom koronavirusa.

„Inicijativa je krenula od Sarajevo Film Festivala, koji je veliki u međunarodnim okvirima, i želja je bila da se napravi jedan zajednički domaći festival koji će ove godine biti onlajn a sledeće, nadam se, uživo. Ideja je da u celoj ovoj situaciji kada ima jako puno festivala, regionalni ojačaju jedni druge i da kroz zajedničku aktivnost produže život festivala“, objašnjava Golubović i dodaje „naš Festival autorskog filma je u novembru, ovaj u aprilu, i to je je ujedno i jedna vrsta podsećanja na festival i podgrevanje te neke atmosfere. Plus korak bliže saradnji ova četiri festivala, razmene filmova, gostiju, različitih zajedničkih aktivnosti“, dodaje.

Posebno je ponosan što će u okviru ovog festivala biti projekcije dva filmska klasika. To su “Pavle Pavlović” Puriše Đurđevića iz 1975. i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Kanu.

„To sećanje i pružanje podrške restauracije tih jugoslovenskih kultnih ostvarenja“, kaže Srdan Golubović za Nova.rs.

Osim ova dva filma, u sklopu programa Mreže festivala Jadranske regije su nagrađivana filmska ostvarenja od kojih su neki bili deo festivala u Kanu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, održanih online ili u izmenjenoj formi zbog pandemije.

Ima mnogo razloga, nastavlja Golubović, zašto festivali u regionu mogu i treba da se povežu.

„Ali ono što je važno za publiku to je program. U tom periodu će on biti u sva četiri grada, a kasnije će neki od tih filmova biti deo putujućeg festivala i biće prikazan na sve četiri smotre, a biće dodeljena i nagrada tog programa. Organizovaćemo zajedničke aktivnosti kako bismo mogli zajedno da budemo prisutniji na nekoj velikoj filmskoj međunarodnoj sceni“, navodi.

Ovaj devetodnevni festival biće održan online na ondemand.kinomeetingpoint.ba i ujedno predstavlja prolećna izdanja svakog od ova četiri festivala. Publika će imati priliku da pogleda i razgovore s nekim od autora filmova. Mrežu festivala Jadranske regije podržao je program MEDIA Kreativna Evropa.

Komentari

Vaš komentar