Gojković: Pomoć Hilandaru postaje deo zakona, ove godine dato 360 miliona dinara

Kultura 22. sep. 202112:4820 komentara
Podeli:
Izvor: Zoran Mrđa/Fonet

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da je Srbija u 2021. godini isplatila 360 miliona dinara za pomoć manastiru Hilandar.

Povezane vesti:

Govoreći u Skupštini Srbije, koja razmatra Predlog zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar, Gojković je rekla da pomoć države tom manastiru nikad nije bila upitna, ali da sada postaje deo zakona.

Ona je podsetila da je pre 17,5 godina Hilandar zahvatio katastrofalan požar, te da je država Srbije za obnovu do sada izdvojila milijardu i 767 miliona dinara.

„Pojedinačno najviše u ovoj 2021. godini, za koju smo isplatili već 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, tokom čije posete je početkom ove godine postignut dogovor da država odmah izdvoji sva nedostajuća sredstva za rekonstrukciju i završetak radova“, rekla je ministarka.

Ona je poslanicima pročitala prvi, drugi i treći član zakona u kojima stoji da će Srbija preko nadležnih organa preduzeti aktivnosti i sprovoditi programe očuvanja i negovanja istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira Hilandara, proslava važnih datuma, zatim obnove, rekonstrukcije i izgradnje novih objekata.

Gojković je navela da će Vlada Srbije osnovati posebnu komisiju za manastir Hilandar koja će nadgledati sprovođenje programa, iako sada postoji slična komisija na čijem je čelu upravo ministarka kulture.

Poslanici će o zakonima koji su na dnevnom redu sednice glasati sutra.

Komentari

Vaš komentar

<