Gojković: Planira se ponovno podizanje zgrade Biblioteke na Kosančićevom vencu

Kultura 01. okt 202111:2716 komentara
Narodna bibilioteka Kosančićev venac Zbirka fotografija Muzeja grada Beograd
Izvor: Zbirka fotografija Muzeja grada Beograda

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je danas da će joj upravnik Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo predstaviti planove za ponovno podizanje zgrade Narodne biblioteke na mestu na kojem stajala do nacističkog bombardovanja Beograda u aprilu 1941. godine.

„Ministarstvo podržava ideju da se na Kosančićevom vencu dostojno obeleži mesto stradanja knjige, kao i da ovaj koloritni deo prestonice bude što više ‘obojen’ kulturom. To će nesumnjivo obogatiti kulturnu ponudu Beograda i Srbije i privući veliki broj domaćih i stranih posetioca“, rekla je Gojković, koja je otvorila 7. konferenciju „Buk tok“ (Book Talk).

Na otvaranju konferencije „Buk tok“, koja je posvećena piscima, književnim kritičarima, izdavačima i umetnicima iz celog regiona, Gojković je istakla da će u okviru deset panela biti razmatrane teme od značaja za kulturu i književnost.

„Poznati pisci, istoričari, izdavači, direktori ustanova kulture, novinari, diplomate, kritičari i drugi renomirani stručnjaci, diskutovaće o važnim istorijskim događajima koji su menjali svet i uticali i na oblast kulture“, kazala je Gojković, a saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom nedavne posete odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel najavio da će sa tom zemljom uskoro biti tehnički završeni sporazumi o kulturi i obnovi zdanja Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

Kancelarka Merkel je tom prilikom navela da će Berlin izdvojitu 500.000 evra za tu namenu.

Komentari

Vaš komentar