Gojković otvorila spomen-sobu „Gvozdeni puk“: Srbija se odužuje junacima

Kultura 13. maj. 202112:497 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ MLADEN SEKULIC

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković danas je u Prokuplju otvorila spomen-sobu „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918. godine“ i poručila da se Srbija još jednom odužuje topličkim junacima, koji "u istoriji svetskog ratovanja zauzimaju jedan od najsvetlijih primera hrabrosti i patriotizma".

„Ono što sagradimo u sadašnjosti temelj je za bolju budućnost, ali ni jedne ni druge nema bez temeljnog razumevanja prošlosti. Spomen-soba koja je danas otvorena učvrstiće vezu Topličana sa svojim slavnim precima, a turistima, i što je posebno važno mlađim generacijama, približiti događaje koji su snažno uticali na stvaranje moderne Srbije“, istakla je Gojković.

Pročitajte još:

Ministarka kulture i informisanja je navela da su „junački podvizi srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu u vreme ideološkog jednoumlja pali u zaborav i nisu na pravi način obrađivani ni u istorijskoj nauci ni u obrazovnom sistemu“.

„Veliki broj generacija odrastao je bez prave slike o tome kolika su bila stradanja srpskog naroda i vojske i koja je cena plaćena za slobodu. Čuveni komandanti Gvozdenog puka, kao što su Milivoje Stojanović Brka, Vojislav Gojković ili Dimitrije Milić bili su gotovo nepoznati široj javnosti, a čuveni Toplički ustanak, jedini koji je neki narod u čitavoj Evropi poveo protiv okupatora tokom Velikog rata, bio je tretiran na nivou statističkog podatka“, konstatovala je Gojković.

Gojković je izjavila da upravo iz ovih razloga, kao odgovorna država imamo obavezu da odamo zasluženu počast svima koji su svojom žrtvom doprineli da Srbija danas bude slobodna i nezavisna.

„Otvaranjem ove spomen-sobe, kao i ranijom izgradnjom spomen-parka, zaokružena je celina posvećena jednom od najčuvenijih vojničkih odreda u Evropi u prvoj polovini 20. veka. Koliko je bitno što puk kroz spomen-sobu i park dobija fizičku posvetu svojim velikim delima, još je važnije da on nikada ne bude zaboravljen niti skrajnut u kolektivnom pamćenju našeg naroda“, rekla je ministarka.

„Dužnost je svih nas da predanje o Gvozdenom puku i svim drugim jedinicama i pojedincima koji su časno branili ime svoje zemlje negujemo iz generacije u generaciju, ne dopuštajući da zub vremena ili ideološka uskogrudost ponište dela koja su utkana u samu srž našeg nacionalnog identiteta“, dodala je.

Gojković je rekla da je decentralizacija kulture prioritet kulturne politike i da je zahvaljujući saradnji grada i Ministarstva obnovljeno više ustanova kulture u Prokuplju, među kojima je i obnova i opremanje prostora ove spomen-sobe, a podržan je i veći broj manifestacija.

Gojković se u Prokuplju sastala sa gradonačelnikom Milanom Aranđelovićem, većnikom za kulturu Milicom Erić i v.d. direktorom Narodnog muzeja „Toplice“ Ljiljanom Krasić, a obići će spomen park „Gvozdeni puk“, tvrđavu „Hisar“, Narodni muzej „Toplice“, spomen sobu „Rade Drainac“ i prisustovaće otvaranju retrospektivne izložbe Bože Ilića podovom 25 godina od osnivanja Galerije koja nosi ime ovog umetnika.

Komentari

Vaš komentar