Gojković: Obustaviti prodaju umetničkih dela „Jugoeksporta“

Kultura 14. maj. 202110:01 > 10:441 komentar
Podeli:
Izvor: MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković predala je zahtev Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela stečajnog dužnika "Jugoeksporta", koja je zakazana za 18. maj.

Gojković je u zahtevu direktorki Agencije Dragici Petrović navela da rešenjem Muzeja Grada Beograda od 12. maja za pokretna kulturna dobra utvrđena su umetnička dela likovne i primenjene umetnosti, od čega 124 likovna dela i 24 dela primenjene umetnosti, koja su predmet prodaje putem javnog nadmetanja, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da, imajući u vidu da su ta dela proglašena za kulturno dobro, kao i da su utvrđene mere zaštite navedenih kulturnih dela, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, stečajnom dužniku „Yes Yugoexport sistem – Yes korporacija DD Beograd“ zabranjeno je da se njima raspolaže u cilju prodaje, poklona ili njihove upotrebe u komercijalne svrhe.

Ministarstvo kulture i informisanja na ovaj način pridružuje se zahtevu Pravobranilištva Grada Beograda upućenom Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika i Privrednom sudu u Beogradu, dodaje se.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je juče da su umetnička dela iz stečajne mase „Jugoeksporta“ proglašena za kulturno dobro i da će grad na sve moguće načine sprečiti njihovo iznošenje iz Srbije.

Vesić je podsetio da je nedavno oglašena prodaja 148 dela likovne umetnosti iz „Jugoeksporta“, koji je u stečaju, za nešto manje od deset i po miliona dinara, iako je procenjena vrednost bila oko 20 miliona dinara, prenosi Beoinfo.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Konaku kneginje Ljubice, Vesić je ocenio da je to problematično jer „stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider“.

Komentari

Vaš komentar