Gojković: Naručene negativne kritike da „Dara iz Jasenovca“ ne dobije nagradu

Kultura 04. feb 202117:08 28 komentara
Fonet

Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković ocenila je da su očigledno bile naručene negativne kritike usmerene na to da film "Dara iz Jasenovca" ne dobije filmsku nagradu, upravo zbog teme o kojoj govori.

„Uspeli su da film ne bude nominovan. Ne govori se o umetničkoj kritici, da li je režija dobra, već o temi kao propagandi srpskog naroda – ne znam zbog čega“, rekla je Gojković za televiziju „Prva“.

Ona smatra da nije u redu da se govori o nekakvoj propagandi, jer se o tome nije govorilo ni o drugim filmovima o temi Drugog svetskog rata, kao što je, na primer, film „Život je lep“ sa Robertom Beninijem, koji je dobio „Oskara“.

Distribucija filma „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića počeće u SAD sutra, saopštio je „Megakom film“.

Film će se od petka prikazivati u Čikagu, Atlanti, Dalasu, Majamiju i Hjustonu, a od 12. februara i u Bostonu, Filadelfiji, Pitsburgu, Tampi, Detroitu, Indijanapolisu i Sent Luisu.

Gojković ističe da će ova priča, ipak, biti ispričana i svi će moći da je vide, jer će i serija i film „Dara iz Jasenovca“ biti prikazani na nacionalnoj frekvenciji.

„Napadi iz našeg okruženja i plaćeni pamfleti o filmu govore upravo o tome koliko je bilo značajno da se snimi film o logoru Jasenovac“, istakla je Gojković.

Ona je rekla da je ovaj film veoma značajno i izuzetno umetničko delo, koje kroz oči jednog deteta govori o stravičnim stradanjima srpskog, jevrejskog naroda i Roma u Drugom svetskom ratu.

„Vrlo je važno da se govori o ovoj temi, jer nove generacije ne znaju gotovo ništa o stradanjima srpskog naroda u toku Drugog svetskog rata, o strahotama logora u Jasenovcu i o istorijskoj činjenici da je jedino u okviru logora u Jasenovcu, u svetu, postojao logor za decu“, rekla je Gojković.

Ona je naglasila da je film „Dara iz Jasenovca“ imao velike šanse, bio nominovan i za sve kategorije dodele nagrade „Zlatni globus“ od američkih producenata, počevši od glumice koja tumači Daru.

„Iako neki kažu da je ovakvih filmova bilo, ovakvih filmova nije bilo u istoriji kinematografije Srbije. Važno je da se o ovoj temi govori“, istakla je Gojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare