Gojković: Bruka i sramota, dosta nam je obećanja, „Buha“ godinama gradilište

Kultura 02. dec 202110:11 > 12:18 8 komentara

Dosta nam je obećanja, bruka je grada i sramota države da je pozorište "Boško Buha", najstarije pozorište za decu i mlade na Balkanu, već sedam godina bez svoje kuće, rekla je glumica Katarina Gojković za N1.

„Mi smo gosti u Domu kulture Vuk Karadžić, sedam godina, osam pozorišnih sezona, i to je bruka jednog grada i sramota jedne države da se to nama dešava. Mislila sam, pošto sam starog kova, da se takve stvari moraju čuvati, da najstarije pozorište za decu i mlade na Balkanu moraš čuvati, to je onaj momenat – za našu decu, pa ako je za našu decu – moralo je da se uradi mnogo brže“, rekla je ona govoreći o problemima oko višegodišnje rekonstrukcije sa kojim je suočena ta kuća.

Ona je navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još 2019. rekao da „to mora da se završi“. „Bili smo oduševljeni. Malo mi je dosta obećanja, bespredmetno je pričati koliko je to pozorište važno“, dodala je.

Gojković je objasnila da Dom kulture Vuk Karadžić nije adekvatno mesto za delovanje jednog pozorišta.

„To nije scena za pozorište Boško Buha, Dom kulture Vuk Karadžić je dom kulture, nema uslove za pozorište, a posebno ne za pozorište posvećeno deci. Buha ima vrlo visoke domete, mi ne možemo ni da kreiramo predstave kakve bismo kreirali jer nema uslova. Nije pitanje da mi tražimo spejs šatl već da na našem mestu radimo. To pozorište ima svoje mesto, osmislio ga je Branislav Nušić, njegova ćerka ga je sklopila i otvorila. A onda neko kaže: ma, nema veze, to ćemo posle… To su jezive stvari“, navodi glumica.

Kako je podsetila, još 2014. pozorište je prešlo u DK Vuk Karadžić i tada je tadašnji gradonačelnik Siniša Mali rekao 2015. da je to prioritet za Beograd.

„Nama je 70. jubilarna godina, koju možemo da proslavimo na pločici na Trgu Republike.. to (pozorište) je sada gradilište, kao da je bomba pala i to je sad tako. Ako smo mi gradska kuća, onda znači da tom pričom treba grad da se bavi, zašto bismo mi ulazili u priču da li tu ima problema, što mi, kada mi radimo bez prestanka.. ali mi postavljamo pitanje i ako (Milorad Mandić) Manda postavlja pitanje za svog zivota, on je čak izgubio život na sceni, između ostalog jer mu je misija bila da uradi Buhu…“, priča glumica.

Mnoge firme su pomagale da se napravi nesto, dodaje, a Manda je „hitao da sve završi“ i članovi ansambla. „Onda Mande nema i sad ćemo da pomerimo tu priču.. obećanja, obećanja obećanja… Poslednji razgovor je bio 21. aprila sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, a onda 18. maja stiže papir koji smo dobli je od Ministarstva građevine koji kaže – imamo lokacijske uslove, možemo da krenemo da sređujemo pozorište. Pa, evo ga novembar, ne čuh nijedan čekic da je neko krenuo da radi nešto dole“, dodaje.

Kako ocenjuje, razlog tome je – nebriga.

„Mene kako glumicu i nekoga ko voli taj teatar uopšte ne zanima da li postoje neki problemi, mi smo gradska kuća, grad je zadužen da rešava probleme“, navela je i istakla da sve njene kolege iz pozorišta dele to osećanje. „Ubismo se od razgovaranja, sastanaka, to je jedan zdrav ansambl, predivan, talentovan, ljudi u upravi pate isto kao i mi, svi zajedno“, zaključila je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare