Glumci: Nije lako ni za publiku ni za nas, ali bez pozorišta se ne može

Kultura 04. apr 202113:22 > 13:42 0 komentara

Teška godina za nama pokazala je da je pozorište neophodno i da će preživeti uprkos okolnostima, rekla je glumica Jasna Đuričić za N1, na godišnjoj doleli nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

„Period za nama pokazao je da će pozorište preživeti bez obzira na sve, imali smo svi to stani kreni kao i svi, tako je bilo i u pozorištima,  ali bez obzira na to, publika i dalje dolazi i želi da gleda“, rekla je glumica Jasna Đuričić, koja je dobitnica Godišnje nagrade JDP-a za uloge Bežanije, Ikonije, Konstance i dr Falusa u predstavi „Mamu mu jebem ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog.

„Nije to lako ni za publiku ni za nas, ali pokazatelj je da je pozorište nešto bez čega se ne može“, dodala je ona.

POVEZANE VESTI

Glumac Miodrag Dragičević rekao je da u pozorištu postoji posebna neposredna veza sa publikom. „Pozorište je veoma važno za publiku, analizira šta se dešava svuda oko nas, i postoji nit koja povezuje publiku i glumce, drugacije je od tv formata, ovo je živa stvar, desava se život na sceni gde publika oseća i glumci osećaju da je publika uvučena u priču“, kazao je on.

„Drago mi je da se polako vraćamo, zavisi šta će se dešavati u budućnosti sa pandemijom, ali mi je drago da smo makar malo napravili dva tri koraka i da se vraćamo pozorištu“, naveo je Dragičević, kojem su na ovogodišnjoj dodeli uručene čak četiri nagrade za ulogu u predstavi „Kaspar“ – među njima i novoustanovljena nagrada „Nebojša Glogovac“ koja se dodeljuje se za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca.

Direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović na dodeli nagrada zahvalila je svima koji su uložili trud, a koji je, kako je rekla, često malo vidljiv – da pozorište nastavi da radi, uprkos svim okolnostima.

Nakon protekle godine u kojoj prvi put u istoriji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, zbog epidemiološke situacije, nije obeležen dan ove kuće, niti su dodeljene nagrade, ove godine uručenje godišnjih priznanja održano je, bez gostiju i uz prisustvo medija.

„Ovo nije kraj, samo pomeranje granica i težnja većim stvarima, ne nagrama, one su vetar u leđa, ali mislim da sad treba nastaviiti sa dobrim radom, pametnim radom, preispitivanjem sebe, likova, i gledati da opravdamo ovu kuću i sve što su ovi glumci i pre, koji nisu na žalost danas sa nama, radili, i stariji koji nas sada vode ovde, da opravdamo ovu kuću kakva je bila, šta je sada i kakva će biti u budućnosti“, kazao je Miodrag Dragičević.

„Nagrada za mene znači mnogo jer sam slobodan umetnik dugi niz godina i kada ste član neke kuće, ansambla, onda je to potpuno normalno da dobijete godišnju nagradu te kuće, ali kad niste, onda i nije. Ja ne pripadam nijednoj pozorišnoj kući, i zato je ovo za mene poseban doživljaj jer mi je ova kuća rekla – ti si deo nas, ti si naša, i to je jako dobar osećaj“, rekla je Jasna Đuričić.

Tri premijere ovog pozorišta bile su odložene u proteklom periodu, i čeka ih izvođenje u aprilu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!