Fotografije Emilije Gašić u Njujorku, skriveno između fantazije i stvarnosti

Kultura 06. maj. 202110:51
Podeli:
Izvor: Promo

Izložba fotografija „Između” umetnice Emilije Gašić u toku je u galeriji „Culture Lab LIC” u Njujorku. Nakon ovogodišnje postavke u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, a potom i u Londonu, njujorška publika će do 30. maja imati priliku da doživi način na koji Emilija Gašić posmatra okolinu kroz svoj objektiv – svet skriven između fantazije i stvarnosti, senke i svetlosti, sela i grada.

„Jako sam srećna što je izložba izazvala toliko interesovanje. Održan je i koncert na otvorenom, ispred galerije, što je doprinelo tome da veče bude magično, ali me je i vratilo u ono vreme pre pandemije. Kako su fotografije nastale u momentima kretanja između raznih stanica, gradova, zemalja, drago mi je da tako simbolično i sama izložba putuje“, navela je umetnica.

Na otvaranju je bio prisutan veliki broj posetilaca, a među i glumica Katarina Radivojević, slikar Lendon Klej, filmski producent Tomas Mengen, scenarista i reditelj Kiran Magin, scenografkinja Julanda Ju Rong Šije, scenarista i reditelj Tim Dilejni, producent Pol Pisaro, praunuk poznatog francuskog impresioniste Kamija Pisaroa, navode organizatori.

Emilija Gašić je višestruko nagrađivana umetnica koja poslednjih pet godina živi i radi u Njujorku kao rediteljka, direktorka fotografije i fotografkinja. Trenutno razvija i svoj dugometražni film „78 dana” koji je nastao tokom radionice College Cinema u sklopu Venecijanskog bijenala.

Emilija Gašić diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije nastavila je na Njujorškom univerzitetu, na Tiš školi umetnosti, koju su svojevremeno pohađali i čuveni Martin Skorseze, Spajk Li, Džim Džarmuš, Kloe Žao.

Pored Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, Emilija je snimala filmove u Francuskoj, Norveškoj i Češkoj. Dobitnica je „Nikon storitelers” nagrade, a nominovana je i za prestižno „Volker Bahneman” priznanje za neverovatna postignuća u filmskoj fotografiji.

Sa filmom „Čekanje”, čija je premijera održana na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma, osvojila je brojne nagrade u Srbiji, Japanu i Indoneziji, a film je bio i prikazan na festivalu Kisa u Izmiru koji kvalifikuje prijavu za nagradu Oskar.

Njen najskoriji snimateljski poduhvat „Ne radi lift” (Out of Order) u režiji Brendona i Kameron Laventur je dobio nagradu na Workers Unite festivalu dok ga je naša publika mogla videti na Festivalu srpskog filma fantastike u novembru 2020. godine.

Komentari

Vaš komentar