Fotografija Men Reja – najskuplja svih vremena?

Kultura 23. mar 202213:58 5 komentara
BARBARA SAX / AFP

Fotografija Men Reja "Violon d'Ingres" na putu je da postane najskuplja svih vremena po procenama londskog Kristija. Trenutni rekorder je "Rhine II" Andreasa Gurskija, koja je prodata za neverovatnih 4.3 miliona dolara 2011. godine.

Čuveni Men Rej i njegova fotografija „Violon d’Ingres“ spremni su da postanu deo istorije, pošto je njegova fotografija projektovana kao ona koja će biti  kao najskuplja ikada prodata na aukciji.

Crno-belu fotografija, koju je 1924. godine napravio američki nadrealistički umetnik, pretvorila je žensko nago telo u violinu, sa suptilnim f dirkama na leđima. Ova fotografija nije samo njegova najpoznatija, već kompletnog nadrealističog pravca. Prvi put je objavljena u tada kultnom časopisu Litterature, juna 1924.

AFP, Men Rej

Ime je dobila po popularnom francuskom izrazu le violon d’Ingres, koji označava hobi, s obzirom na činjenicu da je francuski neoklasični slikar Žan-Ogist-Dominik Ingre svirao violinu iz razonode odmarajući se od slikarstva. Men Rej se divio Ingresovom radu, pa je ova fotografiju upravo plod inspiracije slikarom i njegovim radom, posebno delom „The Valpinçon Bather“ (1808).

Svaka genijalnost traži inspiraciju, a ni Rej nije bio izuzetak. Njegov model, a potom i ljubavnica bile je Alis Ernestin Prin koja mu je pozirala.

Kiki Monparnas

Kraljica Monparnasa, odnosno Kiki Monparnas kako su je još zvali, bila je francuski model, pevačica, glumica, memoaristkinja i slikarka tokom doba džeza. Procvetala je u periodu kulturnog oslobađanja Pariza, u kojem je i sama imala učešća. Te zlatne godine nose naziv Années folles („lude godine“ na francuskom).

Postala je jedan od najpoznatijih modela 20. veka u istoriji avangardne umetnosti, a kako i ne bi kada je pozirala velikanima poput Frensisa Pikabije, Žan Koktoa, Žulijan Mandela… Godine 1929. objavila je autobiografiju pod naslovom „Kikini memoari“, kojoj je uvod podario niko drugi do  Ernest Hemingvea.

Nakon njene smrti, časopis Lajf je u svom izdanju od 29. juna 1953. prikazao njenu čitulju na tri stranice, koja je završila sećanjem, beleškom jednog od njenih prijatelja koji je rekao: „Smejali smo se, Bože, kako smo se smejali“.

Očekuje se da će originalna štampa remek-dela Men Reja, koštati između 5-7 miliona dolara kada bude stavljeno pod čekić u maju u Kristiju – što je najveća procena za jednu fotografiju u istoriji aukcija.

Rej, rođen kao Emanuel Radnicki, živeo je od 1890. do 1976. Bio je ključni član pokreta dada i nadrealizma, a njegova „Le Violon d’Ingres” je najvažniji deo njegove artističke slagalice koji se nudi iz kolekcije Rozalin Gersten Džejkobs i Melvina Džejkobsa, kolekcionara umetničkih dela koji su imali veze sa nadrealističkim krugovima.

Men Rej je bio pionir fotografije Parizu u periodu od dve decenije između dva svetska rata. Neizostavni deo legendarne epohe koju su činili Pikaso, Tristan Cara, Džejms Džojs, Gertruda Stajn, Žan Kokto, Salvador Dali, Pegi Gugenhajm, Bridžit Bejt Tičenor, Luiza Kasati, koji su svi bili ispred njegove kamere.

Prema aukcijskoj kući, njujorški par je kupio komad od Reja 1962. godine i biće prodat zajedno sa drugim umetničkim delima, fotografijama, nakitom i posterima iz njihove umetničke kolekcije sakupljane decenijama.

Džejkobs, bivši predsednik i izvršni direktor luksuznog lanca prodavnica Saks Fifth Avenue, umro je 1993, a njegova supruga Rosalind Gersten Džejkobs, dugogodišnji izvršni direktor robne kuće Mejsis, 2019.

Njihova ćerka i pravni naslednik Pegi Džejkobs Bejder, izjavila je  da svaki komad iz kolekcije „ima jedinstvenu i intimnu priču iza sebe koja odražava radosni duh njenih roditelja” .

Darius Hajms, međunarodni šef fotografije u Kristiju, nazvao je fotografiju „jednom od najikoničnijih dela 20. veka“, koja je plod jedinstvenog i ručno manipulisanog procesa mračne komore.

Ova fotografija godinama unazad kritičarima i pasioniranim obožavaocima ove umetnosti budila je različite osećaje, i bivala višestruko tumačena, kao romantična, misteriozna, provokativna, bez presedana.

Drugi istaknuti komadi koji će biti na prodaji uključuju rad „Mars“ Vije Selmins, američke vizuelne umetnice latvijskog porekla, za koji se procenjuje da vredi između 1.800.000 i 2.500.000 dolara.

Trenutni rekorder

Trenutni rekord za prodatu fotografiju na aukciji drži „Rajna II“ (Rhine II) Andreasa Gurskija, koju je Kristi prodao za neverovatnih 4,3 miliona dolara 2011. Rajna II je fotografija u boji koju je nemački vizuelni umetnik napravio 1999. godine u blizini Dizeldorfa.

Hpschaefer, Wikipedia, Gursky

Neobične detalje, poput šetača pasa i zgrade fabrikje umetnik je uklonio digitalnim putem.

Ni sam Men, koji je bio dete ruskih, jevrejskih emigranata, odraslo u Pensilvaniji, teško da je mogao da pretpostavi da njegove visine dostići ovakva neba, čak i kada je reč o finansijskom aspektu, koji je umetnicima ovog formata, najmanje bio bitan.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare