Filmu “Stric” Gran Pri filmskog festivala u Herceg Novom

Kultura 28. avg 202221:48 1 komentar
FFHN MFF

Gran pri 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala, Velika zlatna mimoza pripao je filmu “Stric” reditelja Davida Kapca i Andrije Mardešića, “za podsećanje da svaka nacija ima svog oca, ali i strica”. Ovom filmu je pripalo i posebno priznanje, plaketa “Zoran Živković”, saopštili su organizatori.

Zlatna mimoza za najbolju režiju pripala je Sonji Tarokić za film “Zbornica”, uz komentar žirija: “kad napustiš učionicu, često završiš u zbornici”.

Povezane vesti

Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Tanji Šljivar i Milici Tomović za film “Kelti”, u kojem je ponuđen, kako se navodi u obrazloženju, “margarin za rođendanski sendvič, bugarski viski za roditelje i bensendin za celo društvo”.

Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke, ravnopravno, Marini Redžepović za ulogu Ane Marije i Nives Ivanković za ulogu direktorke Vedrane u filmu „Zbornica“, jer “za tango je potrebno dvoje, a za ulogu je potrebna partnerka”.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Predragu Mikiju Manojloviću, za ulogu strica u istoimenom filmu, a u odluci Žirija se kaže: “Toliko puta smo ga videli u ulozi potlačenog, red je da se i on opusti u ulozi tlačitelja”.

Nagrada “Živko Nikolić” za specijalni doprinos filmskom izrazu dodeljena je Jeleni Stanković, za najbolju fotografiju u filmu „Strahinja Banović“, jer “uz svakog uspešnog reditelja, stoji uspešna snimateljka”.

Specijalno priznanje žirija 35. Filmskog Festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala otišlo je u ruke reditelju Ivanu Bakraču, za film „Posle zime“, koji je “generacijski vapaj za slobodom”.

Zlatnu mimozu za najbolji dokumentarni film žiri je dodelio filmu “Prilagođeni” reditelja Dejana Petrovića, koji na društveno progresivan način, uz upotrebu precizne filmske naracije, “pokazuje svet humanosti za koji smo mislili da je autsajderski, a zapravo prilika da publika prođe kroz prilagođavanje”.

U ovoj kategoriji dodeljeno je i specijalno priznanje filmu “Gnezdo” reditelja Hlinur Palmasona, uz obrazloženje da kroz minimalistički dispozitiv prikazuje dnevnik jednog radosnog detinjstva i čini da “zajedno idemo ka utočištu kojem svi težimo”.

Zlatna mimoza za najbolji studentski film pripala je ostvarenju “Planiranje leta” u režiji Aleksandru Mironesku, studenta Nacionalnog univerziteta za pozorište i film “I.L. Caragiale” u Bukureštu, “za narativno umeće, osobenost u glumi, ambiciozni vizuelni stil i tehničku virtuoznost kinematografije 35mm filma”.

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana – FEDEORA pripala je filmu “Jahači” Dominika Menceja, za autentičan i potentan način na koji kanališe regionalnu realnost. Kako stoji u obrazloženju: “Priču ‘Jahača’ ličnom mogu doživeti na svim kontinentima, bez bilo kakvog poznavanja konteksta društvene realnosti regiona, što je vrlo važno za naš internacionalni žiri kritičara”.

Savet festivala ove godine je dodelio i nagrade za životno delo reditelju Želimiru Žilniku, direktoru fotografije Bojanu Bazeliju i glumici Vesni Pećanac, a one su uručene na otvaranju Festivala.

Festival je tokom proteklih sedam dana u Herceg Novom okupio filmske stvaraoce iz celog sveta i brojne ljubitelje sedme umetnosti. Publika je imala priliku da uživa u filmovima pet festivalskih programa, na lokacijama na otvorenom: tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, u dvorištu Kuće nobelovca Iva Andrića i u amfiteatru Dvorane Park, ispred palate Burovina.

Pokrovitelji 35. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg-fest“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare