Filmski festival u Karlovim Varima biće najverovatnije održan u avgustu

Kultura 11. maj. 202123:01
Podeli:
Izvor: REUTERS/David W Cerny

Filmski festival Karlove Vari, koji se održava u gradu poznatom po izvorima tople vode na zapadu Češke, planira ponovno 2021. godine odmotati svoj crveni tepih, dok su organizatori najavili kasniji datum nego inače.

Osnovan 1946. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj, festival je danas jedan od vodećih filmskih događaja u centralnoj i istočnoj Evropi. Onlajn se održao samo 2020. godine zbog pandemije kovida-19.

S vakcinacijom koja ubrzava korak i opadanjem broja zaraženih u zemlji od 10,7 miliona ljudi, organizatori su rekli da planiraju održavanje festivala od 20. do 28. avgusta, što je kasnije od uobičajenog datuma početkom jula.

„Nadamo se da će u nadolazećim mesecima vakcinacija značajno napredovati i da će stoga situacija s pandemijom biti pod kontrolom, tako da se festival može održati što bezbednije za goste i posetioce“, rekao je u saopštenju predsednik festivala Jiri Bartoska.

Takođe je kazao da će kasniji početak festivala biti samo jednom, dok će se sledeće godine 56. izdanje festivala održati početkom jula.

Prijateljska i neformalna atmosfera festivala Karlove Vari, koji je jedan od četiri najznačajnija filmska festivala u Evropi, privlači desetine hiljada posetilaca u normalnim vremenima, od kojih mnogi spavaju u šatorima.

Zvezde poput Šeron Stoun, Roberta Redforda i Džulijan Mure bili su gosti prethodnih izdanja.

Češka vlada počela je sa olakšavanjem mera, iako su hoteli i dalje zatvoreni.

Komentari

Vaš komentar