Filmska tura Gorana Markovića na FAF-u – šetnja i anegdote sa snimanja

Kultura 23. nov. 202122:241 komentar
Podeli:
Izvor: Vesna Lalić/Nova.rs

Ove godine prateći program Festivala autorskog flma prvi put daleko prevazilazi bioskopske sale, a posvećen je autoru-dobitniku nagrade za životno delo 27. Festivala autorskog filma - Goranu Markoviću, saoštili su organizatori festivala.

„Festival izmeštamo iz očekivanih filmskih okvira na inovativan način: vođenjima kroz lokacije na kojima su snimljena kultna ostvarenja Gorana Markovića, danas već prepoznata kao deo istorije filma i popularne kulture – „Specijalno vaspitanje”, „Variola vera”, „Nacionalna klasa”, „Majstori, majstori!” i drugih“, navodi se.

Goran Marković biće ovom prilikom vodič, a govoriće o procesu rada na svojim filmovima, o anegdotama, sećanjima i saradnicima. Šetnja kroz lokacije zamišljena je, između ostalog, kao hod kroz jedan segment jugoslovenske kinematografije, te arhitekture Beograda koji ju je odredio.

Vođenje će se održati u nedelju, 28. novembar, u periodu od 10 do 14h. Planirano vođenje traje četiri sata, vožnja od jednog do drugog lokaliteta planirana je autobusom, a broj mesta je ograničen.

Osim vođenja, u okviru pratećeg programa Festivala autorskog filma publiku očekuje i filmska diskusija Gorana Markovića i Srdana Golubovića, kao i neobični izložbeni program po izlozima i stubovima čitavog grada, gde će se susresti sa plakatima i fotografijama sa snimanja Markovićevih čuvenih filmova.

Posebnu pažnju, navode organizatori, trebalo bi pokloniti Beoizlogu, čiji će veliki deo biti posvećen filmu „Majstori, majstori!” – ostvarenju čiju restauriranu verziju publika ima priliku da pogleda na ovogodišnjem FAF-u.

Komentari

Vaš komentar