Filmom „Francuska“ otvoren Festival francuskog filma na Kosančićevom vencu

Kultura 21. jul. 202121:49
Podeli:
Promo

Premijerom filma "Francuka" reditelja Bruna Dumona, koji je bio deo kanske selekcije za tekuću godinu, večeras je u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom vencu, punom filmske publike, otvoren treći Festival Francuskog filma, saopštili su organizatori.

U okviru pet festivalskih dana biće prikazano 12 ostvarenja francuske kinematografije na tri lokacije: Kosančićevom vencu, Kombank Dvorani i platformi MojOFF.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni izrazio je zadovoljstvo jer su Francuska i Srbija tradicionalno filmske zemlje. „Ovogodišnje izdanje festivala predstaviće 12 najaktuelnijih francuskih filmskih ostvarenja i za cilj ima da ovdašnjoj publici prikaže nove tendencije francuske kinematografije. Filmovi koje ćete imati priliku da pogledate navešće vas na razmišljanje o značajnim društvenim pitanjima i navešće vas na smeh ili plač, što i jestem u sažetom smislu, uloga filma“, rekao je Falkoni.

Poslednjeg dana festivala u Kombank Dvorani biće prikazan film „Pod zvezdama Pariza“, nemačkog reditelja Klausa Dreksela, poznatog po naslovima Porodične veze, Na ivici sveta, Amerika. Glavne uloge poverene su francuskim glumcima Katrin Fro, široj javnosti poznata po filmu Margarita iz 2015. u kojoj je tumačila ulogu slavne francuske glumačke dive – Margarete Dumon; zatim glumica i reditelja Dominik Fro i Mahmadi Iafa poznat po aktuelnoj francuskoj seriji „Obećavam ti“.

Radnja filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Na festivalu će biti prikazana drama, sa elementima komedije „Trijumf“ iz 2020. reditelja Emanuela Kurkola, francuska drama „Ibrahim“, komedija „Dva alfreda“ kao i klasici Hanekeov „Pijanista“ i Bresonov „Novac“.

Omaž francuskom filmu u okviru festivala održava se u organizaciji Francuskog instituta, Kombank Dvorane i MCF MegaCom Film-a.

Komentari

Vaš komentar