Film “Leto kada sam naučila da letim” u hrvatskim bioskopima

Kultura 11. avg 202213:533 komentara
Podeli:
Izvor: Leto kad sam naučila da letim

Porodični film "Leto kada sam naučila da letim" reditelja Radivoja Andrića, priča o odrastanju koju je u regionu već pogledalo oko 200.000 ljudi, počinje od četvrtka da se prikazuje u hrvatskim bioskopima i multipleksima.

Povezane vesti

Centralni lik je Sofija (12) iz Beograda pred kojom je naizgled dosadno leto sa bakom (glumi je Olga Odanović), na Hvaru kod bakine sestre (Snježana Sinovčić), koju zbog ratnih i porodičnih okolnosti nikada nije upoznala.

Iako se pribojava letovanja bez interneta, u društvu dve starice, idilično jadransko ostrvo, prvi poljubac, pomirenje porodice, ali i suočavanje sa smrću, donosi neprocenjivo i nezaboravno iskustvo, a Sofija odrasta, napominje se u najavi hrvatskog koproducenta, Kinorame.

U glavnoj ulozi je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, decu s Hvara, igraju Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić, Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge imaju Žarko Laušević i Frano Lasić.

Film je već dobio Nagradu najboljeg evropskog filma za decu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj, dok je na Pulskom filmskom festivalu film osvojio najvišu ocenu publike (4, 87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. Glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji.

Scenario prema istoimenom romanu Jasminke Petrović potpisuje mlada scenariskinja Ljubica Luković, a režiju Radivoje Andrić (“Munje” i “Kad odrastem biću Kengur”).

Film je gotovo u celosti snimljen na ostrvu Hvaru u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata, hrvatske Kinorame, bugarskog Art Fešta i slovačke kuće Silverart.

Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages, a distributer je Zagreb Film Festival.

 

Komentari

Vaš komentar