Festival proglasio pobednike, uprkos odluci skoro svih predstava da se povuku

Kultura 27. nov. 202112:164 komentara
Podeli:
Izvor: Promo

Žiri Susreta pozorišta/kazališta u Brčkom doneo je odluku o pobednicima festivala, uprkos odluci skoro svih predstava da se povuku iz takmičenja zbog spora oko učešća Branislava Lečića u žiriju i načina na koji je uprava festivala reagovala na problem. Objavljena je odluka, a, kako je navela uprava, svima sa liste će biti poslat upit i kada odgovore da li žele da prime nagradu, festival će "s tim podacima izaći u javnost".

Festival je naveo da su stručni žiri činili Branislav Lečić, glumac i profesor iz Beograda, Robert Raponja, reditelj i profesor iz Osijeka, i Almir Imširević, dramski pisac iz Sarajeva. Imširević je međutim još u utorak objavio da je napustio žiri zbog neslaganja sa organizatorima, kao i da je usmeno, od direktora Festivala, obavešten da će protiv njega pokrenuti tužbu.

POVEZANE VESTI

Direktor festivala je juče u predstavljanju odluka o nagradama rekao da je Imširević istupio iz žirija, ali da je stručni žiri, prema ugovornoj obavezi, mogao da donese odluke većinom glasova.

Tako je predstava „Schindlerov lift“ Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića i izvedbi Kamernog teatra 55 Sarajevo osvojila ‘Grand prix’ 38. susreta kazališta BiH u Brčko distriktu za najbolju predstavu u celini. Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, istoj predstavi pripala je i ‘Statua Grand prix’ Susreta kazališta, naveo je festival.

Kokan Mladenović i Darko Cvijetić povukli su se sa festivala, ali je Kamerni teatar iz Sarajeva odlučio da predstavu odigra, a odluku o opreuzimanju eventualnih nagrada prepustio pojedinačnim odlukama.

Najbolju žensku ulogu odigrala je Maja Izetbegović u predstavi “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, a Željko Erkić nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavi “Derviš i smrt” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kokanu Mladenoviću za predstavu “Schindlerov lift” u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo, dok je nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“ dodeljena predstavi “To nikada nigdje nije bilo” u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

‘Grand prix’ Susreta za najbolju žensku ulogu dodeljena je Anji Šovagović Despot za ulogu u predstavi “Usidrene” u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Gradskog kazališta Gavela i HNK Zadar. ‘Grand prix’ Susreta za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Slavenu Vidak za ulogu u predstavi „To nikada nigdje nije bilo“ u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Žiri publike odlučio je i da nagrada za najbolju predstavu u celini ide predstavi “Derviš i smrt” autora Meše Selimovića i redatelja Dejana Projkovskog u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.

U okviru takmičarskog dela programa učestvovalo je sedam predstava. Nakon objave odluka oba žirija, direktor Amidžić se oglasio i povodom aktuelne situacije u vezi sa onim članovima ansambala i teatarskih kuća, koji su bili izričiti u stavu da ne žele da učestvuju u procesu žiriranja zbog Branislava Lečića.

“Kako trenutno imamo deo učesnika koji žele prihvatiti festivalske nagrade, a dio onih koji ne žele, iz odluka žirija će biti objavljeni podaci festivala samo za one koji prihvataju te nagrade. Svima sa liste ćemo poslati upit i kad nam odgovore izaći ćemo s tim podacima u javnost”, rekao je Amidžić, te dodao da će o tome više informacija imati ubrzo jer se sredstva iz proračuna Distrikta, namenjena za ovaj vredan nagradni fond, moraju utrošiti do kraja godine.

Juče je Narodno pozorište Sarajevo saopštilo da odbija da preuzme nagradu za predstavu „To nikad nigdje nije bilo“ na Susretima pozorišta/kazališta u Brčkom.

Komentari

Vaš komentar