Festival nitratnog filma, ostvarenja iz arhiva Evrope, Amerike, Azije…

Kultura 03. jun 202111:25 > 11:25 0 komentara
Promo / Jadnici

Festival nitratnog filma svoje 23. izdanje počinje u tradicionalnom terminu, na Dan Кinoteke – 6. juna, nakon što je prošle godine zbog pandemije koronavirusa bio pomeren na decembar. Do 15. juna u sali Makavejev biće prikazano 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD.

Direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić izrazio je zadovoljstvo što Festival sada ponovo u svom tradicionalnom terminu nudi publici 36 filmova iz velikog broja arhiva i kinoteka iz čitavog sveta.

„Zavidim onima koji će imati vremena da pogledaju što je moguće više naslova. Za ne mali broj filmova sa programa ovo je jedinstvena prilika da u njima uživate. U tome i jeste draž i značaj Nitratnog festivala“, izjavio je Pantelić.

Umetnički direktor i selektor Festivala Aleksandar Saša Erdeljanović istakao je da je u kratkom roku, samo šest meseci posle prethodnog izdanja, pripremljen program pod naslovom „Nitrat 23“.

„Nadamo se da će program biti zanimljiv jer su filmovi zaista raznoliki po žanrovima i po drugim karakteristikama. Ima tu filmova s početka kinematografije, tu su neka od najznačajnijih dela nemog filma, a i klasici zvučnog filma, sve do 60-ih, 70-ih godina prošlog veka“, rekao je Erdeljanović.

Кako je objasnio, program je stvaran „tako što smo kontaktirali prijatelje iz drugih arhiva, pratili šta se dešava na najznačajnijim svetskim festivalima nemog i arhivskog filma, kao što su oni u Pordenoneu, Bolonji i San Francisku, saznavali koji su filmovi u međuvremenu pronađeni i koji su restaurisani da bi sada ponovo u punom sjaju izašli pred publiku“.

Promo / Jugoslovenska kinoteka

Festival će otvoriti američki avanturistički film „Moran sa broda Lejdi Leti“ (1922), u kojem je igrao slavni Rudolf Valentino, ali ne kao obično ulogu latino ljubavnika, već heroja koji se bori na brodu protiv zlikovaca i krijumčara, spasavajući devojku Moran.

Erdeljanović je skrenuo pažnju i na verovatno najbolju među mnogim ekranizacijama romana „Jadnici“ Viktora Igoa. Francuski film iz 1934. godine u režiji Rejmona Bernara traje čak 285 minuta i biće prikazan u tri dela, a krase ga veličanstvene uloge Harija Bora kao Žana Valžana i Šarla Vanela kao inspektora Žavera.

Tu je i egipatski super spektakl „Saladin“ (1963) Jusufa Šahina, koji prikazuje arapsko viđenje krstaških ratova, a po oceni selektora može da izađe na megdan s bilo kojim američkim istorijskim spektaklom.

„Za nas je značajan program filmova koje smo poslednjih godina pronašli i identifikovali u našem Arhivu. Naime, neki filmovi, naročito s početka kinematografije, nemaju špice, pa je teško utvrditi ko ih je i kada radio. Mi smo uspeli da pronađemo osam filmova koje do sada nismo prikazivali. Među njima je za nas svakako najznačajniji „Prvi Vukov sabor u Tršiću“ 1933. godine. Od delova negativa koji se čuvaju u jednom davnom depozitu Etnografskog muzeja uspeli smo da rekonstruišemo i sastavimo taj film o Vukovom saboru, najznačajnijoj kulturnoj manifestaciji kod nas“, naglasio je Erdeljanović.

„Videćemo i Svetislava Ivana Petrovića u filmu „Lekar za žene“ (1928) Jakoba i Lujze Flek. U poslednje vreme gotovo svake godine se otkrije neki novi film naše velike zvezde, decenijama zaboravljenog Petrovića, koji je snimio preko 110 filmova u svetu. Pre par godina u Danskom filmskom institutu je pronađen „Lekar za žene“, jedan od četiri filma bračnog para Flek u kojima je igrao Petrović. Zadovoljstvo je da smo od Austrijskog filmskog arhiva uspeli da dobijemo kopiju, koja posle Bijenala nastavlja da se prikazuje po Evropi“, rekao je on.

Na zatvaranju Festivala, kako je najavio, imaćemo premijeru američkog filma „Tri žene“ (1924) Ernsta Lubiča, koji tek što je digitalno restaurisan u kinoteci u Ročesteru, dok će jedan od najboljih portugalskih nemih filmova „Marija od mora“ (1930) Hosea Leitaoa de Barosa biti prikazan samo dan posle premijere u Lisabonu.

Erdeljanović je pomenuo i film „Gde sveće tmurno gore“ (1921), u kojem je glavnu ulogu igrao japanski glumac Sesue Hajakava, zvezda nemog filma (kasnije poznat po ulozi u filmu „Most na reci Кvaj“).

„To je jedina kopija na svetu. Pronađena je u našem Arhivu. Mi već godinama imamo saradnju s nacionalnim arhivom u Tokiju. Skenirali smo za njih taj film, a digitalna restauracija urađena je u Bolonji. Premijera je bila lane u Pordenoneu, koji je bio onlajn. Sada ćemo taj „naš“ film videti na velikom platnu“.

O kvalitetu festivala, istakao je selektor, govore imena autora. Među njima su, pored pomenutih, i Mihail Rom, Žilijen Divivije, Ištvan Gal, Alan Dvan, Vitorio Кotafavi, Vilhelm Diterle, Žan Epštajn, Otakar Vavra, Dziga Vertov.

Festival nitratnog filma imaće i goste, predstavnike kinoteka, istraživače i teoretičare filma, uglavnom iz regiona, ali i Evrope, mada u manjem broju nego ranijih godina zbog situacije s pandemijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!