FEST „vetar u leđa povratku u bioskop“ – premijere, svetske zvezde, Oskarovci…

Kultura 27. apr 202113:03 > 19:42 5 komentara

Više od 70 premijernih filmova biće od 7. do 16. maja prikazano u Beogradu na Međunarodnom filmskom festivalu (FEST), koji se održava 49. put, najavili su organizatori. Filmovi će biti prikazivani u četiri bioskopa, manje nego ranije. Publika će ove godine filmska ostvarenja sa FEST-a moći da pogleda u Centru Sava, Kombank dvorani, Domu omladine i bioskopu Sinepleks u tržnom centru Galerija.  U Centru Sava i Kombank dvorani će, prema epidemiološkim merama, na projekcijama će moći da prisustvuje po 500 gledalaca, a u druge dve sale po 250.

Festival otvara film „Veliko iskopavanje“ australijskog reditelja Sajmona Stouna, u kojem igraju Keri Maligan i Rejf Fajns, a Fest će zatvoriti dokumentarac „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića, o scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki, koji je i dobitnik ovogodišnje počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik“, za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

To priznanje će biti uručeno i glumcu Radetu Šerbedžiji i režiseru Puriši Đorđeviću.

Predsednik Odbora Festa Ivan Karl je izjavio da održavanje festivala sa publikom, gostima i festivalskom atmosferom predstavlja podvig u godini korone.

„Presedan je što se festival održava u maju, ali je i podvig. U godini u kojoj korona još traje, u kojoj je Berlinale bio online, a Kan se pomera, imamo festival u konvencionalnom smislu reči. Festival koji prikazuje filmove u bioskopskim dvoranama, koji će imati publiku, goste i festivalsku atmosferu. Suština ovog FEST-a je da imamo kontinuitet, radnu atmosferu, dobru dozu energije, optimizma i entuzijazma. FEST nije Kan, Berlin, Venecija i Toronto, ali ono što je Kan u evropskim i svetskim okvirima, to je FEST u okvirima Zapadnog Balkana i regiona. On je najveći, najstariji i naznačajniji filmski festival na ovim prostorima, i to je nešto čime treba da se ponosimo”.

N1

„Fest treba da bude vetar u leđu povratku u bioskop“, koji je žrtva korone, rekao je Karl.

Među filmovima koji će biti prikazani na Festu su „Minari“ Lija Ajzak Čanga, „Otac“ Florijana Zelera, „Rifkinov festival“ Vudija Alena, „Zemlja Nomada“ Kloe Žao, „Zvuk metala“ Darijusa Mardera, „Žena koja obećava“ Emerald Fenel.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a i potpredsednik odbora FEST-a, rekao je da će ovo izdanje festivala će usled poštovanja mera za suzbijanje zaraze COVID-19 imati ograničeni kapacitet gledališta, ali da je ono što je najvažnije jeste da je ovogodišnji program na zavidnom nivou. „Otvaranje i zatvaranje neće biti tako impozantno kao prethodne godine kada je na zatvaranju nastupio Džon Malkovič, ali s obzirom da ćemo na ovim ceremonijama dodeliti Počasne nagrade, biće emotivno i veoma dostojanstveno”, rekao je Handanović, uz iskazano zadovoljstvo što je FEST u mogućnosti da se održi u fizičkom obliku.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, predstavio je ovogodišnje dobitnike počasne festivalske nagrade „Beogradski pobednik”, članove žirija Glavnog takmičarskog programa i takmičarske selekcije „Fest fokus”, kao i žirija za dodelu Nagrade „Nebojša Đukelić” za film koji na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma.

U takmičarskom programu će biti 18 ostvarenja. Žiri takmičarskog programa čine glumci Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić i reditelji Dane Komljen, Zaharijas Mavroeidis i Ines Tanović.
Glavni žiri čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zacharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović. Žiri programa „Fest fokus” čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljka Katarina Koljević, dok će u žiriju za dodelu nagrade „Nebojša Đukelić” biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije, Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić, kao i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar.

Pantelić se osvrnuo na filmske autore koji su poznati publici FEST-a, a ove godine će predstaviti svoja nova ostvarenja: „Dalibor Matanić se ove godine vraća sa filmom „Zora”, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos je pre samo tri godine na FEST-u nagrađen Beogradskim pobednikom za najbolji scenario, a ove godine se u Beograd vraća sa filmom „Monday”.

„Naša gošća od pre par godina, Suzana Nikjareli, ove godine dolazi sa filmom „Miss Marx” koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, ćerke Karla Marksa”,kazao je.

Jugoslav Pantelić je istakao i da će na FEST-u biti veliki broj filmova koji se dotiču istorijskih ličnosti, ali i da će publika u filmovima iz ovogodišnjeg programa moći da pogleda najveće svetske glumačke zvezde, kao što su Frensis Mekdormand, Keri Maligen, Džoni Dep, Riz Ahmed, Entoni Hopkins, Olivija Kolman, Kolin Firt, Rejf Fajns, Havijer Bardem, Selma Hajek, Kejt Vinslet, Helen Miren, i mnoge druge.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare