Fenomen Sali Runi – “Bajni svete, gde si ti” književni događaj, ne samo roman

Kultura 02. okt 202112:33

Treći roman Sali Runi “Bajni svete, gde si ti” u ovom trenutku roman je o kome je objavljeno najviše zvaničnih kritika ikada, kaže Jasna Novakov Sibinović iz izdavačke kuće Geopoetika, koja je izdavač Sali Runi za srpski jezik. "I kritika i publika je nepodeljena u tom mišljenju da se radi o vrlo važnoj literaturi i da se ne radi samo o književnom delu, prozi, nego da se radi o književnom događaju", dodala je ona.

“Sali Runi je za jako kratko vreme izuzetno mlada postigla veliki uspeh. Ona je do sada objavila samo tri romana, u stvari mogli bismo reći da je taj ogroman uspeh ostvarila samo sa prva dva Razgovori sa prijateljima i Normalni ljudi, a treći je tek sada izašao. U Velikoj Britaniji je vladalo veliko interesovanje kakvo porede samo sa serijalom Harija Potera svojevremeno. Pored toga, marketinški stručnjaci u Velikoj Britaniji rekli su da je to otprilike kao kada sastav U2 objavi novi album ili izađe novi film o Džejmsu Bondu“, navodi Novakov Sibinović za N1.

To jeste jedna specifična situacija koja se stvorila oko njenog imena, dodaje ona.

„I mi sad možemo da tražimo razloge zašto je to tako – svakako zato što je ona veoma talentovana – ali pored toga to je očigledno i sam trenutak u kome se Sali Runi pojavila. Dakle, imala je i sreće. Teme kojima se bavi su svakako aktuelne i moramo priznati da se možemo i zapitati da li je tajna uspeha i u tome što piše na engleskom jeziku, i da li bi možda neka književnica koja piše na srpskom ili nekom drugom evropskom jeziku, postigla takav uspeh kao što je Sali Runi“.

Kada sve to analiziramo zajedno sa svim drugim kritičarima u svetu, a i publikom, možemo da kažemo da ona na pošten način i potpuno ogoljeno prikazuje odnose među mladima. Nju nazivaju piscem generacije milenijalaca, mada ona ne voli odgovornost koju to nosi sa sobom. Dakle, s jedne strane tu je prikazivanje ljubavnih i prijateljskih odnosa na jedan potpuno originalan, intiman, otvoren način i kroz internetsku kulturu – svakako pošto su u pitanju mladi ljudi kojima se bavi, a kojima i pripada svojim godinama, a s druge strane, Sali Runi ima taj umetnički oblikovan društveni aktivizam – govori o politici, kapitalizmu, a u ovom trećem romanu posebno govori o ekologiji.

„Već mesecima dobijamo mejlove i telefonske pozive, kolege iz knjižara su nas stalno pitale – kada će nov roman? Ono što je dobro je što se roman “Bajni svete, gde si ti” pojavljuje u istom mesecu kada i originalno izdanje u Velikoj Britaniji”, zaključila je Novakov Sibinović.

Komentari

Vaš komentar