Fašistički simboli na zidovima Magacina i centra za osobe sa invaliditetom

Kultura 11. maj 202111:127 komentara
Podeli:
Izvor: Ne davimo Beograd

Zidovi dvorišta kulturnog centra Magacin i Kreativno edukativnog centra za osobe sa invaliditetom (KEC), u ulici Kraljevića Marka u Beogradu, išarani su fašističkim simbolima i pretnjom na jednom od zidova. Korisnici Magacina su u međuvremenu prefarbali grafite. Inicijativa Ne davimo Beograd reagovala je zahtevajući odgovor nadležnih institucija.

Ovo nije prvi put da se fašistički simboli pojavljuju oko ovog prostora, ali je prvi put da se neofašisti direktno obraćaju umetnicima koji u ovom prostoru stvaraju, porukom sa zida, navodi Ne davimo Beograd.

Kulturni centar Magacin je prostor namenjen umetnosti, kulturi i društvenosti. Magacin opstaje i razvija se zahvaljujući borbi i samoorganizovanom radu brojnih aktera nezavisne kulturne scene, umetnika, aktivista i njihovih prijatelja i saradnika. U dvorištu se nalazi i ulaz u Kreativno edukativni centar KEC koji svoj višegodišnji rad zasniva na osmišljavanju života i rada osoba sa invaliditetom. Upravo se na zidu ovog edukativnog centra našla i pretnja.

Izvor : Ne davimo Beograd

„Ekspanzija ovakvih grafita pokazuje da nadležne institucije ne rade svoj posao. Poslednji značajan primer zakasnelog reagovanja na fišističko divljanje se desio kada je JP Beogradska tvrđava trebalo čak četiri dana da sa grobnice Narodnih heroja na Kalemegdanu ukloni uvredljive grafite“, navodi inicijativa.

Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih organa da sprovode zakon koji zabranjuje isticanje fašističkih simbola i veličanje fašističke i nacističke ideologije, kao i da reaguju i zaštite građane od neofašističkog delovanja, govora mržnje i pretnji. „Grad Beograd mora da očisti i prekreči sve neofašističke grafite gde to može da se uradi sa postojećom opremom (u javnim prostorima i na zidovima)“, zaključuje se.

Komentari

Vaš komentar