Najbolji evropski film „Quo vadis, Aida?“, najbolja glumica Jasna Đuričić

Kultura 11. dec 202121:24 > 22:27 29 komentara
Printscreen

Evropsku filmsku nagradu za najbolji film u 2021. dobilo je ostvarenje "Quo vadis, Aida?" bosanskohercegovačke rediteljke Jasmile Žbanić. Žbanić je dobila nagradu i za najbolju režiju, a za najbolju glumicu proglašena je Jasna Đuričić.

Žbanić je zahvalila „ženama Srebrenice koje su najsnažniji glas mira u Evropi danas“.

Đuričić je zahvalila ekipi filma i rediteljki Jasmili Žbanić, navodeći da je ta nagrada istovremeno nagrada i „za sve žrtve i za sve majke“.

„Vi ste najbolja ekipa, uvek ćete mi ostati u srcu. Hvala Jasmili, dala si nešto jedinstveno, priliku i prostor da konačno kažem sve što mislim i osećam o bivšoj Jugoslaviji. Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gde se niko drugi nije usudio da ode. Ovo je nagrada svim žrtvama i majkama”, rekla je Đuričić.

Jasmila Žbanić dobila je nagradu za najbolju režiju u 2021, u konkurenciji sa Florijanom Zelerom („Otac“), Paolom Sorentinom („Bila je to božija ruka“), Raduom Žudeom („Baksuzni seks ili luda pornografija“) i Džulijom Dukorno („Titan“).

Ovogodišnje Evropske filmske nagrade dodeljene su u Berlinu, na svečanom proglašenju koje je bilo hibridno, pa su nominovani i dobitnici učestvovali u različitim digitalnim formatima, zbog epidemiološke situacije.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Entoni Hopkins za ulogu u filmu „Otac“.

Za najbolji scenario nagrađeni su Kristofer Hempton i Florijan Zeler za film „Otac“.

Bosanskohercegovački film „Quo vadis, Aida?“ bio je nominovan u čak četiri kategorije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare