Evropski filmski maraton u Subotici, Beogradu i Novom Sadu

Kultura 08. nov 202117:16 0 komentara
Promo

Bioskopska publika u Beogradu, Subotici i Novom Sadu ima priliku da 14. novembra besplatno pogleda neke od najzanimljivijih aktuelnih filmova autora iz Evrope, u okviru Evropskog filmskog maratona čiji je cilj kreiranje održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma.

U bioskopima Fontana u Beogradu, Eurocinema u Subotici i u Kulturnom centru Novog Sada (KCNS), publika će od 10 sati do iza ponoći moći da pogleda filmove “Najbolje godine”, “Izbrisana istorija”, “Osinja mreža”, “Telo Hristovo”, “Znoj”, “Još jedna tura”, “Pogrešan korak” i “Vampir”.

Kao deo novog projekta “European films for next generation” u okviru Europa Cinemas programa “Collaborate to Innovate”, finansiranog od Kreativne Evrope, Evropski filmski maraton počinje u 10 časova filmom “Najbolje godine” italijanskog reditelja Gabrijelea Mućina (Gabrielee Muccino). To je priča o Italiji od 80-ih godina XX veka do danas, ispričana kroz živote četvoro prijatelja i 40 godina njihovih ljubavi, traganja, uspeha i neuspeha.

U podne je na programu film “Izbrisana istorija” (Benoît Delépine, Gustave Kervern), čija se radnja događa u provincijskom predgrađu, u kojem tri suseda sustižu nove tehnologije i društveni mediji. Oni odlučuju da se, uz pomoć hakera, bore protiv moćnih vetrenjača savremenog života i kompanije Big Tech.

Triler “Osinja mreža” (Olivier Assayas), koji je na programu u 14 sati, dočarava Havanu ranih 90-ih, kada kubanski pilot Rene Gonzales otima avion i beži sa Kube ostavljajući za sobom voljenu ženu i ćerku.

“Telo Hristovo” (16 časova) reditelja Jana Komase priča je o 20-godišnjaku koji doživljava duhovnu transformaciju u pritvoru za mlade, i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli.

Od 18 časova na programu je drama “Znoj” Magnusa fon Horna, koja približava gledaocima unutrašnji život influenserke i fitnes instruktorke Silvije Zajec.

Nagrađivani film “Još jedna tura” Tomasa Vinterberga, dobitnika Oskara, Evropske filmske nagrade i niza drugih priznanja, na programu je od 20 časova, a prikazuje četiri prijatelja koji rade kao profesori u srednjoj školi i pokušavaju da poboljšaju živote time što eksperimentišu konstantnim održavanjem nivoa alkohola u krvi.

Od 22 časa publika će moći da gleda film “Pogrešan korak” Davida Viktorija, u kojem glavni junak Dani, nakon smrti oca koji ga je negovao, odlučuje da je vreme da se vrati svom životu.

U završnici Evropskog filmskog maratona, od ponoći, publika će moći da pogleda domaće ostvarenje “Vampir” reditelja Branka Tomovića. U tom filmu čovek iz Londona dolazi u malo udaljeno selo u Srbiji da se brine o groblju. Počinje da ima košmarne snove i sumnja da prijateljski nastrojeni seljani imaju zlu nameru s njim.

Projekat “European film for next generation” kreiran je u cilju uspostavljanja snažne mreže bioskopa i stvaranja održivog modela za privlačenje mlade publike i promociju evropskog filma kroz edukativne aktivnosti. Jedna od četiri ključne aktivnosti je stvaranje zajedničke marketing strategije i realizacije marketinške kampanje čija će ciljna grupa biti mladi, radi stvaranja svesti o raznovrsnosti i kvalitetu evropske kinematografije.

Takođe, jedan od fokusa projekta je organizovanje specijalnih projekcija evropskih dečjih igranih filmova za starije osnovce uz uvodno predavanje stručnjaka iz oblasti filma u tri bioskopa partnera na projektu. U okviru projekta, biće organizovane i specijalne projekcije evropskih dokumentarnih filmova za srednjoškolce, uz uvodno predavanje stručnjaka iz oblasti filma u tri bioskopa-partnera na projektu. Kao četvrta ključna aktivnost, u planu je i organizovanje dvodnevnog trening seminara za članove projektnog tima kao i za nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!