Europrajd i umetnost: Ko su žene WLW Festivala?

Kultura 03. sep 202212:43 1 komentar
Jelena Anđelovski / Promo WLW

I pored svih otežavajućih okolnosti vezanih za održavanje Europrajda u Beogradu, žene koje učestvuju u ovoj manifestaciji, u okviru umetničkog WLW festivala, poručuju: naša umetnost je naša snaga, a mirna borba najjače oruđe jednakosti. Među njima su i hrvatska stand-up komičarka Marina Orsag i dramaturškinja i pesnikinja Jelena Anđelovski.

Marina je jedna od najaktivnijih komičarki u našem regionu, a takođe je i osnivačica hrvatske stand-up comedy scene i direktorka Studija smijeha u Zagrebu.

„Stand-up kao najteža izvođačka disciplina gradi samopouzdanje i jača karakter, tako da mi je definitivno pomogao u tome. S obzirom da je humor najbolje oružje u razbijanju predrasuda, također mi je omogućio da se bavim nekim osjetljivim temama na puno lakši način“, navodi ona.

„Humor je najbolje oružje za razbijanje predrasuda, podizanje svesti i menjanje mišljenja. Aktivno koristim stand-up za to od 2010. godine na skoro svim nastupima i sa sigurnošću mogu reći da je to doprinelo podizanju svesti, a i promeni mišljenja kod mnogih širom regije i šire. I samu nagradu Evropskog heroja humora 2018. u Amsterdamu sam dobila zbog korištenja humora u smeru podizanja svesti i brisanja predrasuda što se tiče LGBTQI+ osoba, te hrvatsko-srpskih odnosa. Svaki put odlično prođe, a jedna od najdražih uspomena mi je autovanje u Domu Omladine u Beogradu pred 900 ljudi nedelju dana nakon otkazivanja Prajda i naravno pozitivna genijalna reakcija cele publike. Ima anegdota u vezi izvođenja stand-up komedije na tu temu koliko hoćete.“

WLW Festival, smatra komičarka, može doneti puno dobroga za LGBTQI+ populaciju od kulture, do prihvatanja i saradnje.

Jelena Anđelovski je dramaturiškinja i pesnikinja iz Beograda. Osnovala je i nekoliko godina vodila novosadski poetski program „Poezija u kući”. Autorka je dve zbirke poezije Domovina, bes, mašina i 09:99 ujutru. Pesme su joj prevođene na engleski, nemački, italijanski i mađarski jezik. Izvodi poeziju u saradnji sa muzičarima i vizuelnim umetnicima.

„Nisam nikada povezivala poeziju sa hrabrošću. Igrom slučaja ili igrom vremena koje mi je na raspolaganju moji tekstovi postaju poezija i kada ih u startu nisam tako planirala. Zanima me forma, stalno je ispitujem u odnosu na sadržaje koje pišem, a sadržaji poezije budu sve što me se tiče, uglavnom u vezi sa socijalnim pitanjima, i uostalom, sa životom. Poezija je sloboda, tu mogu da pišem i budem ko i šta god hoću. U suprotnom, ne bi imalo smisla pisati je“, kaže ona.

Anđelovski je objasnila da već nekoliko godina nije u aktivizmu, a da je Novosadska lezbejska organizacija – NLO bila centar njenog aktivizma više od deset godina.

„Radeći sa Biljanom Stanković Lori uložile smo napor da region Vojvodine i Novog Sada bude bolje mesto za život, pre svega, lezbejki i biseksualnih žena. Biljana je na korišćenje ustupila kuću koju je nasledila, i prionulo se na stvaranje programa kojima će zajednica biti osnaživana i spremna da se zauzme za sebe kad god bi došlo vreme za to, što u individualnim životima žena, što kolektivno. NLO je imala još dve faze rada u javnim prostorima u gradu (tkđ. vid osnaživanja i LGBTQ+ i opšte zajednice). Jedna od ključnih stvari je da lezbejska zajednica nije odvojena od društva u kojem se nalazi, da nije izolovana, da to nikada ne može ni biti, što je tada bilo važno saznanje za lezbejke koje su koristile NLO programe…“, dodala je.

Ona je ocenila da je WLW festival ključan za pregrupisanje snaga žena, da predstavlja vrata silnog integriteta koji LGBTQ+ zajednica nosi i kroz koja je važno proći.

WLW festival, koji se po prvi put realizuje od 14. do 16. septembra u beogradskom prostoru „Miljenko Dereta”, sprovode organizacija za lezbejska ljudska prava „Labris” u saradnji sa udruženjem „Dugina Iskra”. Festival je podržan od strane organizacija „Civil Rights Defenders (CRD), „The Eurocentralasian Lesbian* Community – EL*C”, i „The Astraea Lesbian Foundation for Justice”. Otvaranje je zakazano za sredu 14. septembar obraćanjem Aleksandre Gavrilović iz Labrisa, a izložba fotografija „(Naša) četiri zida“, autorki, Minje Pavlović i Jelena Vasiljević je zakazana za 15. septembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare