Epidemija ponovo odlaže predstave, koncerte, festivale…

Kultura 12. jan 202214:24 3 komentara
Novi Sad - Evropska prestonica kulture / V. Veličković

Zbog velikog porasta broja zaraženih koronavirusom od početka godine brojni kulturni događaji ponovo se odlažu ili otkazuju. Odgođeno je ili otkazano više kulturnih manifestacija, pozorišnih predstava, koncerata.

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf 2022“ zakazan za 22. januar ipak je pomeren za maj zbog, kako je navedeno, najnovijeg rasta broja zaraženih kovidom-19 i to njegovom veoma zaraznom omikron varijantom.

U Narodnom pozorištu nije odigran komad „Vuci i ovce“, ni balet „Krcko Oraščić“ ove nedelje, a neće se igrati ni 15. januara.

Atelje 212 je otkazao predstavu „Slavna Florens“ 14. januara, a pomereno je i gostovanje Narodnog pozorišta Užice sa komadom „Perpleks“ Marijusa fon Majenburga na Sceni Mira Trailović koje je bilo na repertoaru 17. januara.

Pozorište „Boško Buha“ večeras neće odigrati komad „Bokeški d-mol“, a Teatar „Vuk“ je otkazao predstavu „Idiot“ predviđenu za 15. januar.

Opera i teatar Madlenianum otkazao je gostovanje Rumunske nacionalne opere iz Temišvara sa operom „Toska“ koje je bilo predviđeno za večeras, a razlog je pogoršanje epidemiološke situacije u Rumuniji i pooštravanja mera njihove Vlade, kao i zbog izvesnog broja članova ansambla koji su bolesni. Takođe, zbog bolesti glumca otkazan je 15. januara kabare „Halo Beograd“.

Zbog mogućeg zaražavanja koronavirusom dela ansambla predstave Veliki Getsbi, Madlenijanum je odlučio da premijeru obnove pomeri sa 19. na 26. januar, kada je inače Dan Madlenianuma.

Koncert Bilje Krstić i Bistrik orkestra koji je bio planiran za 13. januar u Novom Sadu, u okviru manifestacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, odložen je, zbog bolesti pevačice, ali je planiran tokom godine u okviru tog programa.

Pooštravanje kontrole epidemioloških mera u Novom Sadu

Svi programi na svečanom otvaranju Evropske prestonice kulture prilagođeni su epidemiološkim merama, a od samog početka kapaciteti bili veoma ograničeni na planiranim koncertima, prilikom prodaje ulaznica, a uz to, radi bezbedne i odgovorne organizacije, ipak – Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ preuzela je, kako je saopšteno, inicijativu za dodatne mere i pooštravanje kontrole njihovih poštovanja.

Fondacija je stoga kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerta, dok će pojačane mere kontrole biti na onim koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Potom na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji, a zajedno sa ulaznicom, biće neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata. Na samom događaju neophodno je nošenje maski i održavanje distance, precizirano je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare