Endru Lojd Veber: Premijera… ne znam, pitajte nekog ko se zove Boris Džonson

Podeli:

Endru Lojd Veber je otkazao izvođenje svog poslednjeg mjuzikla "Pepeljuga" samo dva dana pre najavljenog datuma premijere. Na pitanje kada će mjuzikl premijerno biti izveden, rekao je da ne zna kada će to desiti, optužujući pritom britansku vladu da je postavila "nemoguće uslove" za rad.

Nakon punih 18 meseci od kompletnog zatvaranja pozorišta, i najave prve predstave visokog profila, deluje da je od Pepeljuge ostala samo – bundeva. Stroga pravila britanske vlade u borbi protiv koronavirusa, konkretno to da ukoliko jedna osoba ima pozitivan test na koronavirus, svi koji su sa njom imali kontakt moraju u izolaciju, odložiće premijeru ovog mjuzikla na neodređeno.

„Ono što ne mogu da shvatim je da ova vlada izgleda ne razume da je pozorište žila kucavica naših gradova, čini se da su to učinile sve druge zemlje na svetu. Amerika je to potpuno shvatila. Ne radi se samo o našim glumcima, već o svim malim ljudima koji ovise o nama. Od taksista, preko restorana, do ljudi koji rade hemijsko čišćenje garderobe. Znate, to je beskrajna lista. I čini se da ne razumeju koliko novca pozorište donosi ovoj državi. Jadnici, Fantom iz Opere, Kralj Lavova, igraju se širom sveta, i prihod od tantijema se vraća u ovu zemlju, ali ova vlada to ne razume. Ja sam sve pokušao, igrali smo pilot predstave, pokazali smo im više puta da pozorišta mogu biti bezbedna. Ova zgrada ovde ima 100 odsto svežeg vazduha i najbolji ventilacioni sistem koji se može platiti novcem. Sve smo im to demonstrirali, a sada bih voleo da uputim i poslednju molbu. Pozorište je sada na kolenima, nema nazad. Sa ovakvim sistemom ne možemo da funkcionišemo, ne možemo se svi izolovati svaki put kad neko dobije nazad pozitivan test“, rekao je Lojd Veber.

Savremeni preokret u „Pepeljugi“ prvi je mjuzikl visokog profila nakon zatvaranja pozorišta na gotovo 18 meseci zbog pandemije. Uz muziku Loja Vebera i priču scenaristkinje Emerald Fenel, „Pepeljuga“ je već pretrpela nekoliko kašnjenja zbog promena ograničenja koja je britanska vlada odredila zbog karantina, socijalne distance i smanjenih kapaciteta u zatvorenim objektima.

„Ne znam kada će biti premijera. Morate da pitate nekog ko se zove Boris Džonson. Ja na to pitanje ne mogu da odgovorim. Sve što mogu da kažem jeste da imam najfantastičniju glumačku postavu. Odlučan sam u tome da ovde otvorim Pepeljugu. Već sam čuo savete ‘ma daj, zaboravi Britaniju, samo to na Brodveju i gotovo’. Neću to učiniti. Ne mogu to da uradim. Ja sam Britanac i imamo fantastičnu glumačku postavu. I premijera će biti ovde. Ali ko zna kad? 2084, ne znam“, dodao je Lojd Veber.

Lojd Veber, tvorac hit predstava, uključujući „Mačke“ i „Fantom iz opere“, jedan je od najuticajnijih figura u pozorišnom svetu i bio je ključni glas koji je za vreme pandemije pozivao na podršku pozorištu.

Gotovo sve mere protiv koronavirusa od ponedeljka su ukinute u Engleskoj, gde je proglašen Dan slobode, uprkos povećanom broj zaraženih u Velikoj Britaniji poslednjih nedelja. Britanski premijer Boris Džonson je pozvao na oprez, a i sam je otišao preventivno u izolaciju jer je bio u kontaktu sa zaraženom osobom.

Komentari

Vaš komentar

<