Ema Bregović: Balkan menjao identitet, bio i opera, pozorište, bioskop i kafana

Kultura 13. jun. 202109:581 komentar
Podeli:
Izvor: Bojana Janjić

Izložba „Don’t Worry” Eme Bregović otvorena je sinoć u Bioskopu Balkan. Na njoj ova vizuelna umetnica predstavlja svoje radove nastale u poslednjih nekoliko godina.

Izložbu organizuje Fondacija Saša Marčeta, a kustoskinja izložbe je direktorka fondacije Ksenija Samardžija.

„Balkan je u svojoj istoriji toliko puta menjao identitet. Bio je i opera i pozorište, i bioskop i kafana. Mislim da se sve stvari na takav način menjaju i evoluiraju, pa i skulpture. Moja umetnost pokušava da bude što pristupačnija i zato se i bavim arhetipovima – stvarima koje svi mogu da prepoznaju. Od kolevke, do babuški, ruskog jajeta, gnezda. Arhetipovi grade kulture, grade identitete, i od momenta kada ih mi dekonstruišemo tu se stvara magija. Identiteti se non-stop menjaju i mešaju, i to je lepota umjetnosti i čovečanstva“, rekla je Ema Bregović povodom otvaranja izložbe u ovom prostoru.

Izvor : Bojana Janjić

Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta o izložbi je navela da je monumentalnost radova, složena produkcija, sjajni aluminijum, mesing, sve je u funkciji utiska grandiozne apsurdnosti.

„Estetika je sačuvana. Upravo u svim ovim elementima nastajanja Eminih radova, koji se grade dugo, sporo, mukotrpno, učitava se potencijal koji svojom mladalačkom energijom unosi svežinu i smelost suočavanja sa fundamentalnim temama. U toj liniji Ema stoji uz rame sa prethodnim generacijama skulptora, žena, koje su dominantno predstavljale savremenu jugoslovensku umetničku scenu”, dodala je Samardžija.

Izvor : Bojana Janjić

Ema Bregović rođena je u Parizu 1994. godine. Magistrirala je na Školi lepih umetnosti u Nantu (Francuska) 2018. godine, a trenutno živi i radi u Beogradu i Parizu.

Ema Bregović crpi inspiraciju iz univerzuma nerazrešenih konflikata, fluktuirajućih identiteta i kontroverznih značenja, analizirajući kompleksna pitanja granica, transgresije, religija i šizmi. Njeni radovi reflektuju dihotomije i kontroverze i odišu ambivalentnošću, višeznačnošću i nesaglasnošću, koje su u konstantnom dijalogu sa opipljivim karakteristikama i subverzivnim konotacijama objekta. navode kustosi.

Umetnica na ovaj način provocira publiku, pozivajući je da istraži antagonizam između materijala koje koristi, objekata koje predstavlja i značenja koja im pridaje. Najznačajnija dela mlade umetnice prikazuju sinesteticku harmoniju između poezije i nasilja, odražavajući njenu katarzičnu potragu za mirom, jedinstvom i spokojem izgubljenim kroz jugoslovenske ratove.

Posetioci mogu da pogledaju izložbu do 4. jula.

Komentari

Vaš komentar