Ekipa filma nagrađenog u SAD: Čast imati jake žene koje su progovorile o nasilju

Kultura 05. apr. 202111:141 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Kratki igrani film "Kada sam kod Kuće" rediteljke Ivane Todorović osvojio je nedavno dve nagrade na Festivalu Društveno Relevantnog Filma u Njujorku - nagradu Ženskog Kritičarskog kruga koji čine 80 filmskih kritičarki iz Amerike i nagradu za najbolju glumicu koju je ponela MIlica Stefanovic. Todorović i Stefanović rekle su da ovaj film, koji za temu ima seksualno nasilje, govori i o važnosti suočavanja sa traumom.

Rediteljka Ivana Todorović rekla je da njen film govori o temi seksualnog zlostavljanja u porodici, odnosno o devojci koja se vraća kući i suočava sa svojom traumom. Ona je za ovu temu odabrala format igranog filma, nakon nekoliko godina istraživanja te teme.

POVEZANE VESTI

Ideju je doblia u Njujorku, gde radi, jer se tamo slobodno govorilo o toj temi, dok se ovde, kako je rekla, žene stide.

„To je trauma koja ostavlja posledice jer se jako teško priča o ovome. I onda sam shvatila da je jako važno da se i u Srbiji priča o ovome. Hteli smo da pokrenemo pitanje šta će se desiti kad se žrtva suoči sa zlostavljačem“, navela je.

Glumica Milica Stefanović rekla je da u filmu ima malo teksta, ali da to „pripada toj temi“.

„Ta nemogućnost izgovaranja, teško izgovaranje tih reči.. ovo je specifična okolnost jer se sve dešava u porodici – pored mog ćutanja, postoji i ćutanje drugih članova porodice koji su znali, postoji bes ne samo prema zlostavljaču, već i prema drugim članovima porodice“, kazala je ona.

Govoreći o slučajevima seksualnog nasilja koji nekoliko meseci potresaju srpsko glumište i javnost, ona je navela da se pre tih slučajeva o tome se nije ni pričalo. „Jeste da je bilo vrlo neadekvatnosg govora u javnom prostoru, ali značajno je da je deo stručne javljnosti, tj psiholozi, objašnjavao zašto je ćutanje tako dugo trajalo“, dodala je.

Todorović je istakla da je ovde jako „veliki kult sramote žrtve da progovori“.

„I u SAD su žene tek od skoro počele da pričaju o tome, to nigde nije javna stvar… a kod nas je problem i to da smo jako tradicionalno društvo“, kaže.

Ona je dodala da joj je jako drago da imamo jake žene koje su izašle da pričaju o tome.

„Nadam se da ovaj film može da bude deo socijalne promene u ovom društvu. Baš taj telesni govor glumice pokazuje telesnu povredu žrtve i to utiče i na telo i na psihu osobe, i to je težina koja se nosi i u sebi, treba da izađete kao biće da biste mogli da pustite glas, i čast je imati žene moje mogu da pričaju o tome jer to nije lako“, istakla je.

Jako je bitno suočiti se sa traumom, ne postoji drugi način, ocenile su gošće.

Stefanović je navela i da se nada da ovaj film može da pruži utehu ili da makar „otvori vrata da ljudi kroz umetnički doživljaj mogu da shvate koliko je težak taj proces“.

Komentari

Vaš komentar