Domaća premijera „Oaze“ Ivana Ikića na FEST-u

Kultura 28. apr. 202115:25
Podeli:
Izvor: Promo / FCS, film Oaza Ivana Ikića

Domaći film “Oaza“ Ivana Ikića nakon svetske premijere u Veneciji i bogatog festivalskog života biće premijerno prikazan na predstojećem FEST-u 14. maja.

Glavne uloge u ovom filmu igraju Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, štićenici iz domova za decu i mlade „Sremčica’“ i „Srce u Jabuci“ , kao i poznata regionalna imena sedme umetnosti poput Gorana Bogdana i Maruše Majer.

„Nesvakidašnja ljubavna priča između dve devojke i mladića sa posebnim potrebama dočarana je autentičnom glumačkom postavkom, ali i originalnim rediteljskim pristupom autora Ivana Ikića koji je glavnim glumcima omogućio visoko nivo samostalnosti. Snažna osećanja u okviru ljubavnog trougla, suprostavljanje strogim pravilima okruženja u kome se radnja odvija pružaju nam uvid u unutrašnji sveta tinejdžera sa posebnim potrebama kroz situacije tipične za te godine“, navodi se u opisu filma.

Za glavne glumce ovog filma – Marijanu, Tijanu i Valentina, ovo je prvo pojavljivanje na filmu, a uloge su spremali u okviru jednoipogodišnjeg procesa proba sa rediteljem i ekipom filma. U filmu „Oaza“ pojavljuje se još oko 30 štićenika Doma „Sremčica“

„Oaza“ je svetsku premijeru imala na 77. Vencijanskom festivalu, u okviru programa „Dani autora“, na kome je nagrađena priznanjem za Najbolji evropski film. Nakon toga film Ivana Ikića nastavlja bogat festivalski život – prikazan je na još 18 međunarodnih filmskih festivala gde nagrađen brojnim priznanjima poput Nagrade za izuzetno glumačko ostvarenje na 30. Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj, za najbolji film na Zagreb Film Festivalu, za Najbolju režiju na Pinjao Film Festivalu u Kini, za najbolji film Jugoistočne Evrope u okviru festivala CinEdays Skoplje (Severna Makedonija), itd.

Film Oaza nastao je u ko-produkciji Srbije, Slovenije, Holandije, BIH i Francuske, uz podršku nacionalnih filmskih fondova, kao i pan-evropskih fondova Eurimaž i Kreativna Evropa MEDIA. Glavni producent je beogradska kuća Sense Production, koja je izvela i Ikićev prethodni film “Varvari”.

Komentari

Vaš komentar