Dokumentarni film “Trideset godina mature”, šta je ostalo od generacijskih snova

Kultura 17. mar. 202220:316 komentara
Podeli:
Izvor: Promo

Dokumentarni film “Trideset godina mature” autora Dušana Gajića, biće premijerno prikazan 18. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Ovaj film kroz priču o jednoj generaciji beogradskih gimnazijalaca prikazuje i sudbinu zemlje u protekle tri decenije.

U filmu „Trideset godina mature“, kroz razgovor sa svojom generacijom i ćerkom koja odrasta u Briselu, u Belgiji, autor preispituje nedavnu istoriju svoje zemlje. Polazeći od privatne fotografije, ličnog sećanja i uspomena, autor nastoji da razume pravi, ljudski smisao burne, često dramatične, istorije poslednjih 30 godina.

“Portreti maturanata sa stepeništa Osme beogradske gimnazije za mene su odličan ključ da se ispriča priča o tome šta se desilo sa Srbijom u poslednjih 30 godina i šta je ta zemlja danas. Da se preko ličnih, privatnih istorija, ispriča javna istorija jedne zemlje i jednog društva”, kaže Dušan Gajić, autor filma.

Dok se maturanti iz 1989. posle trideset godina ponovo okupljaju u beogradskoj gimnaziji, jedno pitanje lebdi u vazduhu: šta je preostalo od generacijskih snova? Je li makar približno ostvaren generacijski san maturanata iz 1989 godine, ako se on pojednostavljeno formuliše kao parola sa studentskih demonstracija devedesetih godina “Beograd je svet”? Trideset godina mature je veoma lični prikaz Srbije, refleksija o društvu, vrednostima, nadama i težnjama.

U filmu učestvuju nekadašnji školski drugovi autora Dušana Gajića, danas novinari, lekari, umetnici, muzičari…: Svetozar Putnik, Ljubica Gojgić, Miloš Šaranović, Vesna Pavlović, Dina Divljan, Bojan Trkulja, Aleksandar Đorđević, Dejan Milićević, Milorad Miki Ristić i drugi. Autor i producent filma je Dušan Gajić.

Posle premijerne projekcije u DKC-u biće održan kratki razgovor sa učesnicima filma.

Komentari

Vaš komentar