Dokumentarni film „Pejzaži otpora“ Marte Popivode na festivalu u Parizu

Kultura 10. mar. 202118:04 > 18:052 komentara
Podeli:
Izvor: Promo / FCS / "Pejzaži otpora" Marta Popivoda

Nakon uspešnog ućešća i svetske premijere u glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, dugometražni dokumentarni filma Marte Popivode „Pejzaži otpora“ narednih dana biće prikazan i u međunarodnom takmičarskom programu još jednog prestižnog filmskog festivala na tlu Evrope. U pitanju je Međunarodni festival dokumentarnog filma Cinema du Reel u Parizu u Centru Pompidu, čije će se 43. Izdanje odigravati od 12 do 21. marta ove godine, piše Filmski centar Srbije.

U tom programu biće prikazan ukupno 21 dokumentarni film – 11 dugometražnih i 10 kratkometražnih ostvarenja.

„Film Pejzaži otpora beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže njene revolucionarne mladosti – šume i planine Srbije i blatnjavi teren Aušvica, zabeležene onako kako izgledaju danas – kao i kroz njen mali stan u centru Beogradu, gde živi sa mužem i mačkom. Kao sjajna pripovedačica, Sonja je u stanju da priča o događajima iz prošlosti bez “naknakne pameti”, čime nas direktno prenosi u tu specifičnu atmosferu i način razmišljanja koji su iznedrili antifašistički otpor u Jugoslaviji. Puštamo njenu priču da putuje kroz vreme, ka telima novih generacija, sugerišući da je uvek moguće misliti i vršiti otpor“, navodi FCS.

Protagonisti filma su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović. Scenario i režiju filma potpisuje Marta Popivoda, na scenariju i dramaturgiji radila je Ana Vujanović, direktor fotografije je Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, dok je miks zvuka uradio Simon Apostolou.

Producenti Pejzaža otpora su Marta Popivoda i Dragana Jovović ispred producentske kuće Teorija na delu (Theory at Work) iz Srbije, kao i Jasmina Sijerčić ispred Bocalupo Films iz Francuske. Film je realizovan uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Rekonstrukcije Ženski fond, Medienboard-a Berlin-Brandenburg, ARTE France – La Lucarne i CNC – Centre National de la Cinématographie et de l’Image Animée.

Nakon pomenute svetske premijere u sklopu festivala u Roterdamu, kritičar Nil Jang u svom prikazu Popivodinog filma istakao je da „iako bi svedočanstvo glavne junakinje bilo upečatljivo i u radijskom mediju, Popivoda i njeni vešti saradnici uspevaju da uvećaju njegovu silinu stvarajaći iznimno čvrst sinematski okvir“. On je naveo i da Marta Popivoda u svom novom ostvarenju reči svoje junakinje Sonje „ilustruje na jednostavne ali i maštovite načine, a rezultat je istovremeno lišen sentimentalnosti i neodoljivo dirljiv.“

A Nikol Sante u prikazu za Business Doc Europe je napisao da je to „univerzalna priča o rođenju i procvatu, o snazi i rastu, o propadanju i uništenju. Ali to je istovremeno i veoma lična i bolna priča.“ Osim toga, Sante ukazuje da „Marta Popivoda ovu stravičnu priču predstavlja ne samo na način na koji je on čini podnošljivom, nego i i poletnom pričom punom nade. Kao da je ona te užasne činjenice umotala u slojeve papira pune boja – vi i dalje možete da vidite konture i da osetite oštre ivice, ali ona izgleda lepo i služi da duši pruži utehu“.

Ona je tom prilikom naglasila i da „snimci raskošnih pejsaža, smirujućih enterijera, pasa koji se igraju na zelenim livadama smiriju um i ublažavaju udar koji Sonja isporučuje svojim rečima. Humor uz koji oni pokazuje svoju tetovažu iz Aušvica osnažuje vašu veru u ljudsku izdržljivost. A ljubav sa kojom filmska autorka Popivoda priča o svojoj prijateljici i njenim idealima pruža vam nadu za budućnost.“

Komentari

Vaš komentar