Dodeljene Vukove nagrade

Kultura 25. feb. 202113:401 komentar
Podeli:
Izvor: Ministarstvo kulture

Nema mnogo nagrada koje imaju tako dugu tradiciju i čiji dobitnici su značajne ličnosti kao što je nagrada sa imenom Vuka Karadžića i nije potrebno posebno naglašavati koliko ona znači u našem društvu i narodu, izjavila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Povezane vesti

Ona je, na dodeli 57. Vukove nagrade, istakla da njeni dobitnici istovremeno moraju biti ponosni, ali i svesni težine koju to priznanje nosi, a da Ministarstvo prepoznaje značaj i doprinos nagrade za našu tradiciju i predstavljanje srpske kulture u svetu.

Gojković je poručila da Ministarstvo radi na decentralizaciji kulturnog života.

„Kulturna scena ne sme da bude rob pseudoelite. Kultura mora da pripada svima“, objasnila je Gojković.

Generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbija Živorad Ajdačić ukazao je da se među dobitnicima „Vukove nagrade“ nalaze tri nobelovca – Ivo Andrić, Harold Pinter i Peter Handke, „što je verovatno redak, ako ne i jedini slučaj na našim prostorima“.

Dobitnici Vukove nagrade za 2020. godinu su slikari Miladin Aničić i Ljiljana Bursać, istoričar književnosti akademik Zlata Bojović, književnik i prevodilac Zoran Đerić, muzikolog Gordana Krajačić, sociolog i filozof Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Na predlog žirija, Izuzetnu Vukovu nagradu dobili su Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv iz Čačka.

Povelju za 2020. godinu dobili su, takođe na predlog žirija, urednik i voditelj RTS Jasmina Nikitović Stojičić i gastronom i publicista Milijan Stojanić.

Komentari

Vaš komentar