Direktorka MSU: Planiramo program primeren ovoj renomiranoj ustanovi

Kultura 03. mar. 202119:58
Podeli:

Dugoročni plan je da MSU bude centar za razvoj umetnosti, mesto koje će pratiti i domaću i internacionalnu scenu, rekla je nova direktorka MSUB Marijana Kolarić za N1, govoreći o svom četvorogodišnjem planu za tu ustanovu.

Istoričarka umetnosti Marijana Kolarić, imenovana je za direktorku Muzeja savremene umetnosti na predlog Upravnog odbora te ustanove i Ministarstva kulture. Njen plan rada za naredne četiri godine ocenjen je najbolje i Upravni odbor je oko njenog izbora bio jednoglasan.

Govoreći o aktuelnim problemima, ona je navela da dugo nije rađena revizija zbirke, a proces digitalizacije nije završen i to je u predstojećim planovima.

„Treba imati izložbe koje će pratiti scenu i razvoj, nadam se da ćemo u budućnosti imati prilike da vidimo i neka svetska umetnička imena u muzeju. Retrospektiva Marine Abramović je pokazala put kojim MSU treba da se razvija, da pokazuje umetnike koji su prepoznati na internacionalnoj sceni, a povezani i sa domaćom. To je budući potencijalni razvoj muzeja. Trudićemo se da podstičemo i razvoj domaće scene“, navela je.

Osvrćući se na nesuglasice koje su postojale u prethodnom periodu u MSU, Kolarić je navela da želi da bude usmerena na ono kako će se rešavati problemi koje muzej ima i kako će razvijati program u budućnosti. „Za sada sam fokusirana na te stvari. Nadam se da sličnih neće biti u budućnosti i da ćemo svoj posao raditi što odgovornije možemo“, dodala je.

Komentarišući Gotjeovuu izložbu venčanica, ona je navela da je postojala kritika stručne javnosti oko toga zašto je postojala ta postavka u MSU.

„Mogu reći da je ta izložba donela ogroman broj publike, mi ćemo u budućnosti gledati da donosimo program ustanovi kao što je MSU da on bude što kvalitetniji, primeren renomiranoj ustanovi kakva je muzej. Ova izložba je za cilj imala da privuče što veći broj publike, volela bih da se ta publika nama vrati i prati naš budući razvoj“, rekla je.

Kolarić je navela i da se u svetu sve više govori o muzejskoj industriji. „Jako veliki broj muzeja se otvara širom sveta, to je trend ili fenomen otvaranja muzeja što privatnih, što javnih“, dodala je.

Komentari

Vaš komentar