Direktor Prirodnjačkog muzeja: Dobili smo uveravanja da nam se status ne menja

Kultura 25. feb. 202109:415 komentara
Podeli:

Prirodnjački muzej u Beogadu ipak neće izgubiti status samostalne nacionalne ustanove kulture, epilog je sastanka uprave muzeja sa ministarkom Majom Gojković. Direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović rekao je za N1 da su na sastanku u Ministartvu dobili uveravanja da se nikada nije ni razmišljalo o promeni statusa Muzeja, te da se nada da je sada sve jasno.

(Ministarka) je rekla da se nije ni razmišjano o promeni (statusa Muzeja), da ovo što smo mi imali kao nezvaničnu informaciju, nije tačno“, kazao je Paunović za Novi dan TV N1.

Ipak, na sastanku koji je uprava Muzeja krajem januara imala sa predstavnicima Ministarstva kulture, bila je pomenuta mogućnost promene resora.

POVEZANE VESTI:

„To je bio jedan otvoreni razgovor gde sam primio tu inforamaciju, izneo svoje stavove i stavove kolega zbog kojih mislimo da to nije dobro. Rečeno je da će to biti preneto ministarki, rastali smo se u dobrom rasploženju, i od tada nismo imali nikakve informacije“, naveo je Paunović.

Dodao je da su se nezvanične informacije o promeni statusa i resora ipak gomilale i, kako je rekao, dostigle vrhunac krajem prošle nedelje, zbog čega je Prirodnjački muzej reagovao saopštenjem,

„Ministarstvo nas je pozvalo na sastanak, i uverilo nas da o tome nije bilo reči. Ostajemo republička ustanova kulture, nastavljamo sa svojim radom i ostvarivanjem programa za 2021. godinu“, objasnio je Paunović.

Kazao je i da pretpostavlja da se u vezi sa eventualnom promenom statusa posmatrao vojvođanski model, gde Pokrajinski zavod za zaštitu prirode ima svoje muzeološko odeljenje.

„Ali Prirodnjački muzej je veća i predmetima bogatija institucija. Od samog postanka je samostalna. Bavi se zaštitom prirode, ali i naukom, prosvetom. Mi imamo muzejska zvanja, zbrinjavamo predmete po muzeološkim standardima, naša delatnost je mnogo šira od delatnosti Zavoda za zaštitu prirode“, istakao je Paunović.

Rekao je i da je Prirodnjački muzej u nacrtu novog Zakona o muzejskoj delatnosti svrstan u desetak muzeja koji imaju svoju matičnost, zbog čega ih je još više iznenadila informacija o mogućem izlasku iz resora kulture.

Uprkos tome što postoji već 125 godina, Prirodnjački muzej je i dalje u privremenom smeštaju. Strategijom razvoja kulture do 2029. godine, predviđena je izgradnja nove zgrade Muzeja, a Grad Beograd je za tu namenu predvideo parcelu na Novom Beogradu, u blizini Palate Srbija.

Paunović je rekao da je ministarka Gojković upravi muzeja obećala da će se založiti da se ta ideja ostvari, ali je istakao i da je to velika ideja koja ne može brzo da se realizuje.

Komentari

Vaš komentar