Direktor pozorišta u Sarajevu: Prisustvujemo rehabilitaciji fašističkih ideja

Reditelj i direktor Narodnog pozorišta u Sarajevu Dino Mustafić poručuje da prisustvujemo rehabilitaciji fašističkih ideja, vulgarnom nacionalizmu u javnom prostoru, kao i revizionističkim obrascima u kojima su se kvislinški pokerti čak i institucionalno priznali.

„To nas može rastužiti i zabrinuti ako gledamo u budućnost. Tu veliku pobedu nekada progresivnog čovečanstva, koja se slavi kao Dan Evrope, opet kidnapuju mračne ideje, oni nihilisti, ono radikalno zlo protiv kojeg su se borili naši preci, najbolji među nama“, rekao je Mistafić za N1.

PROČITAJTE I:

Kako kaže, antifašizam danas mora da potraži zajedničke imenitelje i dodaje da antifašizam nije samo pamćenje onoga što je bilo.

„Antifašizam je borba za očuvanje šuma, voda, planina, borba protiv zagađenja. Antifašizam je danas mnogo toga, moramo da tražimo šta je ono što nas spaja, a ne razdvaja“, navodi.

Mustafić je komentarisao i Marš besmrtnog puka, koji je održan u Beogradu, a na čijem se čelu našao simbol „Z“, kao i figura Putina od kartona.

„Ja dolazim iz zemlje koja je bila duboko podeljena, slična manifestacija održala se u Banjaluci, a u Sarajevu je održan protestni marš žrtava rata iz devedesetih koji se solidarisao sa žrtvama iz Ukrajine. Zapadni Balkan je i danas politički jako podeljen po ovom pitanju i to treba da nas uznemiri. Svi su slavili Dan pobede nad fašizmom, ali nismo svi na istoj strani, podeljeni smo. Vidimo da u agresiji Rusije postoji doktrina koja vrlo jasno govori jezikom savremenog fašizma i da tu za sve čestite ljude nema nikakve dileme“, kaže Mustafić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare