Deset godina umetničkog prostora U10

Kultura 27. jun 202217:12 > 17:13 0 komentara

Umetnički prostor U10 ove godine obeležava deset godina postojanja. Ekipa umetnika koja vodi ovaj jedinstveni prostor već punu deceniju pruža podršku i afirmaciju mladim lokalnim umetnicima.

„Jedan od razloga stvaranja umetničkog prostora U10 bilo je nepostojanje infrastrukture za umetnike koji su tek na početku svojih karijera, ali i to što mladi umetnici često ne žele da se utope u postojeći mejnstrim“, izjavila je kustoskinja Iva Kuzmanović.

„Za ovih deset godina smo ugostili preko 180 grupnih i samostalnih izložbi, učestvovali smo u najrazličitijim programima, projektima i saradnjama sa umetnicima i kolektivima, iz regiona i inostranstva“, dodala je ona.

„Od samog početak načelo nam je da podržavamo umetnike na početku karijera. Pored svih nepovoljnosti domaća scena u kontinuitetu nedri veliki broj kvalitetnih sadržaja, a kritičke pozicije su možda sada dominantnije nego ranije. Najmlađe generacije, za razliku od perioda kada smo mi stasavali, mnogo preciznije zapažaju određene društvene odnose, i artikulisanije reaguju na njih“, rekla je kustoskinja.

„Volela bih da se stvori jedan stabilniji, strukturisaniji, pisani, teorijski i kritički osvrt na ono što se dešava. Odnosno, da pored likovne produkcije imamo teorijsko- kritičku produkciju“, zaključila je ona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!