Dabić: Onlajn kao zamena, nikako pravilo, publika pokazala da joj je stalo

Kultura 21. apr 202113:11 > 13:34 0 komentara

Veoma sam zadovoljan da je publika pokazala da im je stalo do ovog festivala i uživo projekcija, rekao je umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić za N1.

„Kad pružite mogućnost da neko gleda filmove onlajn nemate pravi odnos prema tome kako gledaoci doživljavaju film. Onlajn može da bude zamena, ali nikako ne sme da bude pravilo, izuzetak u teškim uslovima da, ali pravilo nikako ne, jer se gubi smisao filmskih festivala – a to je komunikacija između gledalaca i autora, pubilke i filma“, kazao je Dabić.

On je rekao da je Martovski festival najdugovečniji festival u regionu i jedan od najdugovečnijih u Evropi, da je preživeo i raspad države i bombardovanje 1999, kada je održan u skloništu, tehničko tehnološke revolucije, elektronske digitalne formate. „Preživeo je sve, ali koronu nije preživeo“, kazao je govoreći o izazovima sa kojima se suočavao u organizaciji ovog dvostrukog izdanja, buduči da prošle godine zbog pandemije nije održan.

N1

„I ovo, kao duplo izdanje, opet je nova vrsta izazova, jer je i dalje pandemija u toku, a profesionalno je izazov jer verovatno nikad više niko neće biti u prilici da organizuje dvostruko izdanje“ kazao je.

POVEZANE VESTI

„Imamo celokupnu selekciju od prošle godine, neki od njih su prošli već druge festivale, ali ima i onih koji su sačekali premijeru na Martovskom jer im je bilo važnije da budu prikazani pred publikom nego na onlajn festivalu“, dodao je.

Kao svoju preporuku izdvojio je atraktivni dokumentarni televizijski film za gledaoce, kako je rekao, koji možda i ne bi došli na Martovski frestival – ostvarenje iz Nemačke „Samo za naše oči Džon Glen“, o poznatom reditelju, autoru pet filmova o Džejmsu Bondu. „To je svetska premijera tv dokumentarnog filma, biće zanimljiva i ljubiteljima Bonda, ali i posetiocima festivala“, naveo je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!